Aare Tammemäe: Luminori tehing suurendab konkurentsi Balti pangaturul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Redgate'i partner Aare Tammemäe (vasakul)
Redgate'i partner Aare Tammemäe (vasakul) Foto: Raul Mee/Mollusk Media

Investeerimisfirma Redgate Capitali partneri Aare Tammemäe sõnul suurendab USA investeerimishiiu Blackstone'i plaan osta Luminoris kontrollpakk Baltimaade pangandusturul konkurentsi.

«Seni oli Luminoril kaks omanikku, kes soovisid mõlemad siit regioonist väljuda ning selle regiooni osakaalu oma portfellis vähendada, mistõttu puudus omanike toetus kasvuks ja täiendavaks kapitali süstiks,» ütles Tammemäe pressiteate vahendusel.

Tema sõnul soovib Blackstone aga finantsinvestorina Luminori kasvatada ning see võib kohalikule pangandusturule, mis Danske lahkumisega ühe tegija kaotas, värskeid tuuli tuua.

«See on hea uudis ettevõtjatele ja eraisikutele, sest konkurents Baltikumi pangandusturul on selle tehingnuga taas teravamaks muutunud ning Põhjamaade pankade kõrvale tekib Blackstone'i poolt omatud Luminori näol võimekas panganduskontsern,» lisas Tammemäe.

Tema sõnul on tegemist järjekordse märgilise tehinguga Eesti majanduse jaoks sellel aastal. «Tegemist on suurima erakapitalifondi investeeringuga nii Eesti kui ka Baltikumi ajaloos,» märkis ta.

Tammemäe sõnul näitas Blackstone kvaliteetinvestorina selgelt ära, et tavapangandust kasvusektorina ei saa veel maha kanda – traditsioonilisel pangandusel on endiselt kasvuruumi. «Seda tehingut tuleb väga tervitada,» on Redgate'i partner veendunud.

Põhjala pangad Nordea ja DNB teatasid neljapäeva hommikul, et müüvad 60-protsendilise osaluse Baltikumis tegutsevas Luminori pangas USA investeerimishiiu Blackstone erakapitalifondidele, tehingu maht on ligikaudu 1 miljard eurot.

Tehingu tulemusena jääb nii Nordeale kui ka DNB-le Luminoris 20-protsendiline osalus ning samuti kohad Luminori nõukogus, teatas Nordea. Samas peab Nordea Blackstone'iga ka eraldi kõnelusi, mille järgi müüks suurpank keskpikas perspektiivis ka järele jääva paki.

Nordea müüdava ligikaudu 36-protsendise aktsiapaki ostuhind on 600 miljonit eurot, mis tähendab Luminorile ligikaudu 1,7 miljardi euro suurust turuväärtust. See vastab enam-vähem täpselt finantskontserni varade raamatupidamislikule väärtustele. Kokku maksab Blackstone soetatava 60-protsendilise paki eest ligikaudu 1 miljard eurot.

Blackstone'i kõrge esindaja Nadim El Gabbani hinnangul on Luminoril tugev positsioon, tõusmaks sõltumatu finantsteenuste osutajana Baltikumi turuliidriks. «Ootame põnevusega koostööd panga juhtkonna, DNB ja Nordeaga, et ühiselt luua tugev vundament edasiseks kasvuks meile atraktiivsel turul,» rääkis ta. Ka Luminor Group AG nõukogu esimees Nils Mengailis ütles, et siht on saada Balti juhtivaks finantsteenuste pakkujaks.

Blackstone on üks maailma suuremaid investeerimisfirmasid, selle valitseda on ligikaudu 440 miljardi dollari väärtuses varasid üle kogu maailma. Ettevõtte investeerimisfondid keskenduvad börsivälistele ettevõtjatele, kinnisvarale, riigivõlakirjadele, börsil noteeritud ettevõtjatele, mitteinvesteerimisjärgu võlakirjadele, reaalvarale ja järelturgudele kogu maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles