Ekspert: Luminori ost ei pruugi Blackstone'il Baltikumis viimaseks jääda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leping
Leping Foto: Panther Media/Scanpix

Era- ja riskikapitalifirma Baltcapi partneri Kristjan Kalda hinnangul on Luminoris 60-protsendilist osalust omandava investeerimishiiu Blackstone'i huvi Põhjamaade piirkonnas suurem ning võib lähiajal omandada ka teisi piirkonna panku.

«Ma arvan, et nad vaatavad laiemalt kui ainult Baltimaad, pigem tahavad vaadata kogu Põhjalat,» ütles Kalda BNS-ile ning lisas, et maailma suurim investeerimisfond Blackstone võib osta lähiajal ka teisi Põhjamaade panku.

Tema sõnul võib Luminori panga Baltimaade klientidele, mis on tihti eksportivad ettevõtted, olla probleemiks suure Põhjamaades tegutseva emapanga kadumine, mis osutaks ettevõtetele pangateenuseid nii Baltimaades kui ekspordi sihtriikides. Ning seetõttu on Kalda sõnul usutav, et Blackstone ei vaata ainult Eesti, Läti ja Leedu turule.

Suurim erakapitali tehing Baltimaade

Majandusele üldiselt peab Kalda Luminori hiigeltehingut väga positiivseks uudiseks. «See on suurim erakapitali tehing Baltikumis. See näitab, et usaldus Baltimaade vastu ja Baltimaade kuvand on hea,» lisas Kalda.

Baltcapi partneri sõnul on erakapitalifondide strateegia alati firmasid kasvatada ning teatud aja jooksul investeeringust väljuda. «Ka neil on strateegia, ehitavad üles, muudavad efektiivsemaks ja müüvad ära. See on alati erakapitali eesmärk,» ütles Kalda.

Tema sõnul võib Blackstone müüa Luminori tulevikus mõnele teisele pangale või viia börsile. «See ei pruugi Baltimaade börs olla,» sõnas Kalda.

Põhjala pangad Nordea ja DNB müüvad 60-protsendilise osaluse Baltikumis tegutsevas Luminori pangas USA investeerimishiiu Blackstone erakapitalifondidele, teatasid pangad neljapäeva hommikul.

Tehingu tulemusena jääb nii Nordeale kui ka DNB-le Luminoris 20-protsendiline osalus ning samuti kohad Luminori nõukogus. Samas peab Nordea Blackstone'iga ka eraldi kõnelusi, mille järgi müüks suurpank keskpikas perspektiivis ka järele jääva paki.

Nordea müüdava ligikaudu 36-protsendise aktsiapaki ostuhind on 600 miljonit eurot, mis tähendab Luminorile ligikaudu 1,7 miljardi euro suurust turuväärtust. See vastab enam-vähem täpselt finantskontserni varade raamatupidamislikule väärtustele. Kokku maksab Blackstone soetatava 60-protsendilise paki eest ligikaudu 1 miljard eurot.

Luminor kuulub Euroopa Keskpanga (ECB) otsese järelevalve alla ning andnud loa Luminori krediidiasutuste ühinemiseks selliselt, et panga peakontor saab olema Eestis ning Lätis ja Leedus osutatakse teenust läbi filiaalide. Ühinemistehingut asub keskpank hindama ühes finantsinspektsiooniga.

Tegutseb üle maailma

Blackstone on üks maailma suuremaid investeerimisfirmasid, selle valitseda on ligikaudu 440 miljardi dollari väärtuses varasid üle kogu maailma. Ettevõtte investeerimisfondid keskenduvad börsivälistele ettevõtjatele, kinnisvarale, riigivõlakirjadele, börsil noteeritud ettevõtjatele, mitteinvesteerimisjärgu võlakirjadele, reaalvarale ja järelturgudele kogu maailmas.

Luminor asutati 2017. aastal, kui ühinesid Nordea ja DNB Baltikumi üksused. Kokkulepe ühinemiseks sõlmiti juba 2016. aasta augustis. Enne tehingut Blackstone'iga kuulus DNB-le Luminorist 43,5 protsenti, Nordeale ülejäänud pakk.

Pank võttis üle 930 000 DNB klienti ning 350 000 Nordea klienti. Luminoril on kokku 3000 töötajat ning pank on Baltikumi suuruselt kolmas. Varasid on Luminoril enam kui 15 miljardi euro jagu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles