Saa tuttavaks: kes on Luminori enamusosaluse ostnud Blackstone

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blackstone'i tikker New Yorgi börsil
Blackstone'i tikker New Yorgi börsil Foto: Brendan McDermid / Reuters/Scanpix

Blackstone on maailma suurim erakapitalifond, mis tegeleb eri tüüpi investeeringute ja finantseerimisnõustamisega.

Blackstone’i asutas investeerimispankur Stephen Schwarzman 1985. aastal ühinemistele ja ülevõtmistele ning eriti ettevõtet väljaostmisele spetsialiseerinud nõustamisfirmana.

Tänaseks on kasvanud suureks investeerimisfirmaks, mis lisaks nõustamisele tegeleb muuhulgas ka varahaldusega. Muuhulgas on Blackstone ka maailma suurim kinnisvaraomanik.

Blackstone’i üks tuntumaid tehinguid on hotelliketi Hilton ülevõtmine 2007. aastal 27 miljardi dollari eest. Hind oli kõrge, sest  Hiltoni ettevõtte võlakoormus oli suur (hinnanguliselt 7,5 miljardit dollarit), aga kinnisvaraturud olid toona kriisieelses kõrgpunktis ning optimism ebaadekvaatselt liiga kõrge. Pärast seda tehingut ei olnud Hiltonite dünastial peale nime hotelliketiga enam mitte mingit pistmist.

Kaks aastat hiljem tunduski, et tehing oli suur viga, sest finantskriisi järgsel majanduskriisi ajal kukkus drastiliselt reisijate arv, kokku kukkusid ka kinnisvara hinnad, mistõttu kandis Blackstone 70 protsenti Hiltoni raamatupidamisväärtusest maha.

Neli aastat hiljem müüs Blackstone Hiltoni vähemusosaluse aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) käigus, mil müüdi veidi alla veerandi ettevõtte aktsiatest. Erakapitalifirma teenis kogu tehingult 12 miljardit dollarit kasumit ja ajakiri Bloomberg Businessweek kirjutas toona tehingust kui kõigi aegade tulusaimast erakapitalitehingust (siin on mõeldud tehinguid, mille käigus on ettevõte välja ostetud, äri ümber korraldatud ja hiljem taas ära müüdud). Blackstone pani Hiltoni paremini opereerima kui enamik spetsialiste uskus, kirjutas majandusajakiri.

Blackstone on olnud hea dividendimaksja, aktsia dividenditootlus on 6,5 protsenti.

Blackstone'i aktsia on ka Postimehe investori Mari investeerimisportfellis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles