Video: BMW lõi isesõitva mootorratta

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

BMW mootorrataste valmistamise haru on saanud hakkama kaherattalisega, mis suudab iseseisvalt sõita. Tegu on siiski ainult katsetamiseks mõeldud masinaga, kuid tuleviku suund on selge: ka mootorrattad muutuvad lõpuks isesõitvaks.

Mootorratturid surevad statistiliselt liikluses ligemale 28 korda suurema tõenäosusega kui autojuhid. Selles valguses võiks öelda, et hetkel kiiresti hoogu koguvad sõiduassisteerimise (ja isesõitmise) tehnoloogiad võiks tugevalt aidata ka mootorrattureid. Taoliste tehnoloogiate rakendamine kaherattalistel on muidugi veelgi keerulisem kui autodel, kuid see ei paista heidutavat BMW Motorrad divisioni, kellel on ka juba ühtteist ette näidata.

BMW Motorrad on enda sõnul töötanud isesõitmistehnoloogiate kallal juba üle kahe aasta, kuigi nende eesmärgiks ei ole hetkel veel siiski hakata taolisi mootorrattaid müüma. Pigem üritatakse välja töötada juhti kriitilises situatsioonis abistavaid funktsionaalsusi, mis vähendaks välditavate õnnetuste arvu.

Tegu on väga suure väljakutsega, sest paljud autode peal töötavad juhiassistendid pole mootorrataste puhul lihtsalt mõeldavad. Sa võid panna auto enne õnnetust automaatselt pidurdama, kuid mootorratta puhul saadaks see lihtsalt juhi lendu. Arvestades, kui palju sõltub mootorrattaga sõitmise ajal juhi tasakaalust, siis võib iga automatiseeritud liigutus tuua hoopis täiendavaid ohtusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles