Musta kulla palavikus USA tõusus maailma suurimaks naftatootjaks

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta pump Permiani orus - must kuld kallines.
Nafta pump Permiani orus - must kuld kallines. Foto: Nick Oxford / REUTERS

USA haaras esimest korda pärast 1973. aastat taaskord enda kätte maailma suurima naftatootja tiitli, edastades Venemaad ja Saudi Araabiat.

Ühendriikide energiaministeeriumi andmetel on USA naftatootmine viimase kümne aastaga enam kui kahekordistunud ja selle keskmeks on Texase osariik. Tootmine ületas Saudi Araabiat esimest korda selle aasta veebruaris (täpsemalt esimest korda kusagil viimase 20 aasta jooksul) ja jätkas kasvamist ka kevadel ning suvel.

Juulis ja augustis jõudis USA toornafta tootmine peaaegu 11 miljoni barrelini päevas, mis viis nad esimest korda peale 1999. aastat ette Venemaast. USA Energia Informatsiooni Administratsiooni prognooside järgi ei anta esikohta ilmselt ka niipea käest, sest USA peaks tootma Saudi Araabiast ja Venemaast rohkem kogu järgmise aasta.

USA kongress eemaldas 2015. aastal ligemale 40 aastat kestnud seaduslikud piirangud toornafta eksportimiselt ja pärast seda on Ühendriigid hakkanud tarnima musta kulda mitmele poole Euroopasse, Lõuna-Ameerikasse ja Hiinasse.

Texase kõige viljakamaks naftamaardlaks on Permiani org, kuhu suured naftatöösturid nagu ExxonMobil ja BP investeerivad hetkel miljardeid dollareid. Texas toodab üksinda rohkem toornaftat kui näiteks Iraak ja Iraan. Kui Texas oleks riik, siis oleks ta maailma kolmandana suurim naftatootja Venemaa ja Saudi-Araabia järel.

Permiani orus on tekkinud hetkel niinimetatud kullapalavik ja regioonis on kiiresti tekkimas töötajate, varustuse, trasside ja muu infrastruktuuri puudus. Prognooside järgi toodetakse seal 2019. aastal kuni 11,5 miljonit barrelit toornaftat päevas. USA tootis 2017. aastal 9,4 miljonit barrelit päevas.

Allikas: CNN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles