​«Pealtnägija»: läbi Eesti käis massiivne kütusepesu (6)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankla
Tankla Foto: Elmo Riig / Sakala

Läände põgenenud Valgevene KGB endise majori kaasa toodud dokumendid näitavad, kuidas Eesti kaudu pesti puhtaks suurtes kogustes Vene bensiini, jättes idapiiri taga maksud maksmata, vahendas ETV «Pealtnägija».

41-aastane Andrei Moltšan, 2013. aastal erru minema sunnitud ja Läände pagenud Valgevene eksohvitser väidab, et kodumaale naasmine on tema jaoks eluohtlik, sest ta paljastas ulatusliku maksupettuse, mille taga oli Vene maffia ning millele tegi n-ö katust Valgevene president Vladimir Lukašenka.

Skeem, mis läbis suures ulatuses ka Eestit, on sisult järgmine: Valgevene firma ostab Vene toorbensiini, lisab sellele teatud kemikaale ja ristib saadud vedeliku ümber hoopis kütuselisandiks, seejärel viib ta uue toote, mis sisuliselt on madala oktaanarvuga bensiin, Valgevenest välja maksuvabalt.

«Pärast Valgevene piiri ületamist legaliseerisid kaks firmat bensiini, näidates, et see pole kütuselisand, vaid jälle bensiin. Nad justkui pesid selle puhtaks,» ütles Moltšan, kelle sõnul läks bensiin Eestis Alexela Terminali ja Eurodeki.

Maksu- ja tolliameti direktori asetäitja Külli Kurvitsa sõnul ei muudetud kütus Eestis legaalseks, vaid see tehti korrektseks ehk Eesti ettevõtted justkui avastasid vea ja parandasid koodi õigeks ja kas sellele eelnevalt toimus kuskil idapiiri taga maksupettus, pole nende asi.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles