Pajula: kui 30-aastane mõtleb pensionist, on tal midagi viga (7)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Majandusanalüütiku ja kolumnisti Hardo Pajula sõnul ei peaks 30ndates inimesed pensioni peale mõtlema, vaid pigem lapsi tegema ja raha teenima.

Pajula käis täna Kanal2 hommikusaates Hommik!. Ta kommenteeris seal Eesti Päevalehe artiklit, kus kirjeldati, kuidas paljude tänaste töötajate (näiteks OÜtajate ja jagamismajanduse töötajate) sissetulek pensionieas võib drastiliselt väheneda.

Majandusanalüütiku sõnul on pensionid teema, mis ikka kolme-nelja kuu tagant jälle päevakorda tulevad. «Mingi ebakindlus inimestes on. Ma ei usu, et inimesed on rumalad neis asjades, mis puudutavad neid isiklikult. Nad aduvad süsteemi küsitavust,» leidis mees.

Vastuseks saatejuhi küsimusele, et kui kindel saab 32-aastane inimene oma tuleviku pensionis olla, vastas Pajula, et sellises vanuses ei tasu üldse pensioni peale mõelda. «Kui mõelda selles vanuses päev läbi pensionist, on inimene psühhiaatriahaigla teise või kolmanda osakonna juhtum,» ütles Pajula, lisades, et pigem peaks mõtlema laste saamisele ja raha teenimisele.

Artiklis toodi välja, et väike pension ohustab tulevikus näiteks osaühingu kaudu teenuse pakkujaid, kes ei maksa sotsiaalmaksu, samuti suuremat osa jagamismajanduse töötajaid. «Me tuleme ajast, kus kõik olid kolhoosides ja tehastes arvel ja siis oli neid hea maksustada. Nüüd on internetimajandus kaardipaki segamini löönud,» kirjeldas Pajula.

«See on keeruline probleem ja ma ei välista, et osade mõttes võib olla ka see, et ajame kõik tagasi kolhoosidesse, et saaks maksud kätte.»

Küsimuse peale, kui kindlad saame me olla selles, et inflatsioon meie pensionisambasse kogutud raha ära ei söö, vastas Pajula, et millegi peale ei saa kindel olla. «Ma suhtun sellesse (pensionisüsteemi-toim) skepsisega ja selle suhtes, et ma 15 aasta pärast praegusse intresside juures midagi saan, olen ma veel skeptilisem,» lisas ta.  

Kuidas siis üldse tulevikuks valmis olla? «Üks võimalus on see, et peaks mõtlema oma tervise peale. Kui üldse mingit soovitust anda, siis see olekski minu soovitus. Hoidke tervist. See on ainus pension, mis reaalselt on, kõik muu on pinnavirvendus,» lõpetas Pajula.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles