Automatiseerimine võib Kagu-Aasiale maksma minna miljoneid töökohti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehasetöölised Vietnami pealinnas Hanois.
Tehasetöölised Vietnami pealinnas Hanois. Foto: Nguyen Huy Kham / REUTERS

Automatiseerimise tõttu võivad Kagu-Aasiast järgmise kümne aasta jooksul kaduda miljonid töökohad ja see võib tähendada lõppu regiooni odavale tööjõule rajatud kasvumudelile, hoiatasid majanduseksperdid Hanois toimunud Maailmamajanduse Foorumil (WEF).

WEF-il esitletud Cisco ja Oxford Economicsi uurimusest selgus, et kümne aasta jooksul võib uute tehnoloogiate tõttu regioonist kaduda 6,6 miljonit töökohta. Foorumil ärgitati tõsise töökriisi vältimiseks regiooni riikidel hakata hoogsamalt tegelema oma rahvastiku harimisega, kuivõrd kõige suurema löögi alla satuksid just madalat haridustaset nõudvad töökohad nagu kassapidajad, vabrikutöölised, andmesisetajad ja sekretärid.

Vietnami peaminsiter Nguyen Xuan Phuc hoiatas foorumil peetud kõnes, et tehnoloogia võib tähendada lõppu ka Kagu-Aasia vabrikutele rajatud kasvumudelile ja tuua endaga kaasa ulatusliku töötuse probleemi riikides nagu Vietnam, Indoneesia ja Tai. Seejuures märkis ta, et kui majandused nagu Jaapan ja Singapur on nõndanimetatud «häirivate tehnoloogiate» kasutamise omaks võtnud, siis vaesema majandusega riikidel ei ole praegu võimekust automatiseerimise tagajärgedega aegsasti kohaneda.

«Kagu-Aasia maadel on ilmselt vaid 10 aastane aken, et liikuda kõrgema lisandväärtusega toodete tootmise poole,» hoiatas WEF-i üks juhtfiguure Justin Wood. «Kui nad selle aja jooksul õigeid otsuseid ei tee, pole nad enam globaalsel tasandil üldse konkurentsivõimelised.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles