Erdoğan vallandas Türgi riigivarafondi juhtkonna ja määras ennast juhiks (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyp Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyp Erdoğan. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / REUTERS

Enda kätte üha enam võimu haarav Türgi president Recep Tayyp Erdoğan vallandas kogu riigivarafondi juhtkonna ja määras ennast selle eesistujaks.

Türgi riigivarafond asutati kaks aastat tagasi peale ebaõnnestunud riigipöörde katset, et kohalik turg jälle stabiliseerida. Fondi täpseid eesmärke ja strateegiat ei määratud aga kunagi kindlaks ning nüüd väidab Erdoğan, et ta on nende töös pettunud, sest kahe aasta jooksul pole mitte midagi saavutatud. Niisiis võtab ta fondi enda ja oma lähikondlaste kontrolli alla. Uue nõukogu koosseisu hakkab kuuluma näiteks Erdoğani väimees, rahandusminister Berat Albayrak.

Erdoğan sai pärast juunis aset leidnud presidendivalimisi, kus ta valiti uuele ametiajale, enda kätte väga suured täitevvõimu volitused, mida ta on lubanud muuhulgas kasutada riigi majanduspoliitika tugevamaks kontrollimiseks. Näiteks on juba täielikult Erdoğani kontrolli all Türgi keskpank.

Huvitaval kombel vallandandi nõukogu senisest koosseisust ka Erdoğani enda lähedane poliitiline liitlane ja nõuandja Yiğit Bulut. Uude juhtkonda hakkavad kuuluma kaubanduskoja senine juht Rifat Hisarcıklıoğlu, Ziraat panga tegevjuht Hüseyin Aydin, Borsa Istanbul juhatuse liige Erişah Arıcan ja ärimees Fuat Tosyali.

Allikas: Bloomberg

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles