Tasuta bussisõit Ida-Virumaal: räpased bussid, purjus reisijad ja stressis bussijuhid (8)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist silti kannavad bussid, millega saab tasuta sõita.
Sellist silti kannavad bussid, millega saab tasuta sõita. Foto: Marko Saarm

Puupüsti täis ja juba poolest päevast räpaseks muutuvad bussid, sõitjate nähvamistest stressis bussijuhid, lõhutud ja soditud istmed, nurisevad sõitjad, peatustes lisandunud ajakulu − see on Ida-Virumaal kehtestatud tasuta ühistranspordi argipäev.

«Toila bussiga olen rahul, seal pole eriti midagi muutunud. Kohtla-Nõmme buss aga… See, mis Iidlast 7.10 väljub, on Jõhvi postkontori juurde jõudes juba puupüsti täis. Peamiselt töömehi, kes Kävas mööblikombinaadi juures ja sellele eelnevas peatuses väljuvad − varasematel aastatel neid polnud,» rääkis Toilas elav ja Kohtla-Nõmme koolis töötav Tiia, kes iga päev nende kahe bussiga tööle sõidab, kirjutab Põhjarannik.

Kohtla-Nõmmel elav ja Jõhvis töötav Erika ütles, et kui praegu püüavad bussijuhid pikka peatustes seismist kiirema sõiduga tasa teha, siis teeolude halvenedes võib see ohtlikuks muutuda. «Bussis sõites tunnen nüüd ennast kohutavalt halvasti,» ei pea ta normaalseks, et sõita tuleb seistes ja inimeste vastu pressituna. Lisaks häirib teda see, et bussis on purjus ja haisvad sõitjad ning et niigi vahemaad arvestades arutult pikk sõiduaeg on veninud veel pikemaks.

«Varem väga puhtad bussid on muutunud räpaseks, alati vedeleb põrandal ka pileteid − varem polnud seda kunagi,» ütles ta, lisades, et ei tea kedagi, kes senise autoga töölkäimise oleks bussisõidu vastu vahetanud. Pigem kaaluvad ja otsivad bussiga sõitjad nüüd võimalusi autoga tööl käima hakata.

Ka ASi Sebe Ida-Virumaa osakonna juhataja Žanna Junolainen tunnistas, et tasuta bussidega sõidab palju rohkem inimesi ning bussijuhid on stressis. Toila vallavanem Eve East aga vallas tasuta ühistranspordiga erilisi probleeme ei tea olevat. Sama leidis Alutaguse abivallavanem Andrus Toss.

Loe pikemalt Põhjarannikust.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles