Riik pelgab tubaka salaturu ja piirikaubanduse süvenemist

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tubakas
Tubakas Foto: SCANPIX

Kuna riik tõstab järgmisel kahel aastal 10 protsenti tubakaaktsiisi, kardab rahandusministeerium, et surve salaturule ja Läti piirikaubandusele kasvab. 

Sarnaselt alkoholiaktsiisile, millest on meedias eeskätt räägitud, on rahandusministeerium pidanud vähendama ootusi ka tubaaktsiisi laekumisele. Kui riigieelarves oodati tubakamaksu selleks aastaks 223,5 miljonit eurot, siis eile avaldatud suvises majandusprognoosis oli lootus pea 18 miljoni euro võrra väiksem.

Prognoosi vähendamine tuleneb ministeeriumi sõnul peamiselt deklareeritavate koguste oodatust kiiremast langusest ning odavamate sigarettide eelistamisest. Seda mõjutab ka salaturg, samuti piirikaubandus: odava alkoholi järele minnes võetakse Lätist tihtipeale ka odavamat tubakat.

Rahandusministeeriumit paneb aga muretsema see, et erinevalt alkoholiaktsiisidest, mille suurendamisele valitsus pidurit tõmbas, jätkuvad tubakaaktsiisid samas tempos kasvamist. Nii 2019. kui ka 2020. aasta alguses kerkivad need 10 protsenti. 

Selle tulemusel on kasvamas hinnavahed Lätis ning salaturul müüdavate tubakatoodetega. «Seega on risk, et järgmistel aastatel kasvab surve piirikaubandusele ja salaturule,» nendib ministeerium.

Olgu öeldud, et eelarve tervikpilti vaadates moodustavad tubakamaksud siiski väga väikese osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles