Kodumaised pangad said kaela ettevõtte tulumaksu (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink.
Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Suurema kärata kehtestatud krediidiasutuste avansiline tulumaks nörritab väiksemaid kodumaised panku, kellele see tähendab sisuliselt ettevõtte tulumaksu taastamist.

Jüri Ratase valitsuse üks esimesi silmapaistvamaid maksuideid oli kehtestada pangamaks, mida taheti võtta pangahoiuste pealt. Pankurid, nagu arvata võis, lasid plaani auklikuks. Erkki Raasuke ähvardas isegi Nordea ja Luminori ühendamisel tekkinud Luminori panga peakontori Eestist minema kolida.

Valitsus astus sammu tagasi ja asendas pangamaksu hoopis krediidiasutuste avansilise tulumaksuga, mis töötati paljuski välja pankade esindusorganisatsiooni Eesti Pangaliidu majas. Esimene maksu tasumise tähtaeg kukkuski eile, 10. septembril.

Avansiline tulumaks tähendab, et pankadel tuleb tasuda riigile igas kvartalis kasumi pealt 14 protsenti tulumaksu. Kui pank hakkab dividendi maksma, võetakse ettemakseid arvesse ja topeltmaksustamist ei tule. Kui pank kasumit ei jaota, jääb raha riigile. Eelnõus põhjendati omal ajal, et uue maksu eesmärk on muuta pankadelt riigile laekuv maksutulu stabiilsemaks.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles