Tallinki juhi sõnul saavad omavalitsused turistidelt kopsakat maksuraha

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallink Grupi juht Paavo Nõgene
Tallink Grupi juht Paavo Nõgene Foto: Liis Treimann

Laevanduskontserni Tallink tegevjuhi Paavo Nõgene sõnul saavad omavalitsused peamiselt turiste teenindavatelt ettevõtetelt kaudset maksu ning seepärast võib uue turismimaksu kehtestamine kaasa tuua tagasilööke.

«Iga Tallinna hotelli külastaja maksab juba pealinnale läbi hotellides töötavate inimeste palgafondi maksu,» ütles Nõgene Postimehele. Ta lisas, et 2017. aastal sai Tallinn oma eelarvesse näiteks Tallinki hotelliketti kuuluvate majutusasutuste töötajate palgafondist 2 eurot ja 45 senti iga hotellis ühe öö peatunud turistilt. Tegemist on brutopalgalt arvestatava tulumaksu kohalikule omavalitsusele suunatud 11,86 protsendiga. Ainuüksi Tallinki ketti kuuluvates pealinna hotellides oli eelmisel aastal ligi 300 000 külastajat.

«See ei ole päris nii, et Tallinna hotellide külastaja Tallinna linna midagi ei jäta – jätab küll! Ja kui edasi mõelda, siis hotell kasutab ju ka teenuseid, kes saavad seda pakkuda ainult siis, kui hotellides on külastajad. Tegelikult tuleks ka nende palgafond kokku arvutada,» rääkis Nõgene. «Eestis olemine ja Eestis elamine on läinud kallimaks ning ükskõik milline uus maks või suurem maksumuudatus ei suurenda Eesti atraktiivsust. Kui hotellides peatuvate turistide arv hakkab vähenema, siis hakkab vähenema ka hotellides pakutavate töökohtade arv, väheneb palgafond ja ka kohalik omavalitsus saab vähem raha,» lisas ta.

Reformierakonda kuuluv Nõgene ütles, et hotelli klient jätab riiki niikuinii proportsionaalselt rohkem raha kui näiteks kruiisiturist, kes saabub Tallinnasse hommikul kell 8 ja lahkub linnast õhtul kella 16–17 paiku. Nendelt ühepäevaturistidelt kohalik omavalitsus ilmselt väga palju kasu ei saa, lisas Nõgene.

Augustis tuli Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest esimees Mihhail Kõlvart välja ideega kehtestada pealinnas turismimaks, mille kaudu saaks linn lisatulu. Kõlvart väitis, et isegi üheeurone turismimaks hotellis peatutud ühe öö eest tooks Tallinna eelarvesse kuni 1,8 miljonit lisaeurot aastas. Turismimaksu ideed on pooldanud ka Kuressaare linnapea ja Pärnu linnavalitsus.

2017. aastal külastas Tallinna ligi 4,5 miljonit turisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles