Kannapööre: kahjumis veofirma tegi miljonite eest rüütliordu muuseumi

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veoauto. Pilt on illustratiivne.
Veoauto. Pilt on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Logistika- ja veofirma Wett Eesti OÜ tegi möödunud aastal tavatu sammu, kui lõpetas oma põhitegevuse ja sisenes hoopis restorani- ja kinnisvaraärisse, avades muuhulgas Tallinna Rüütliordu Muuseumi.

Möödunud majandusaasta polnud firma jaoks kergete killast. Puhaskahjumit tuli vastu võtta peaaegu 3,8 miljonit eurot. Firma omanik ja juht Valery Glushchuk kirjeldas, raskeks läks juba 2015. aastal, mil kadusid rahvusvahelised veoteenuste ja veoste ekspedeerimise lepingud.

Möödunud aasta lõpuks aga nähti, et kaubavedude turul on niivõrd tugev hinnasurve, et pole mõtet seal enam kahjumlikult tegutseda, pigem juba tegevus ajutiselt lõpetada. Sellest hoolimata ei visanud logistikafirma püssi põõsasse, vaid otsis aktiivselt uusi ärisuundi.

Majandusaasta aruandest selgub, et Wett investeeris möödunud aastal 4,2 miljonit eurot, sellest tervelt 2,9 miljonit läks Tallinna Rüütliordu Muusemisse, mis on suurim faleristika kogu Põhjamaades. «Muuseumi kollektsioon sisaldab mitme tuntud ordu ja vennaskonna ordeneid, muuseumi kogus on äärmiselt haruldasi eksponaate, mis on seotud ajalooliselt väga oluliste isikute ja sündmustega,» kirjeldas ettevõtja.

Lisaks muuseumile investeeris ettevõte pea miljon eurot restorani- ja toitlustusärisse, mis võiks nende järgmine suurem olulisem äri olla. Esimese aasta jooksul loodetakse sealt juba miljon eurot teenida.

Möödunud aastal töötas Wettis keskmiselt 65 inimest. Kuna aga kontsern otsustas veoäri kinni panna, koondati palju töötajaid.

Wett Eesti põhitegevuseks on olnud veoste ekspeedeerimine, kaubavedu maantel, uued suunad on aga enda või renditud kinnisvara üürileandmine ja käitus, restoranid ja toitlustuskohad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles