Trump ähvardab juba kogu Hiina eksporti tariifidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping (vasakul) ja USA president Donald Trump.
Hiina president Xi Jinping (vasakul) ja USA president Donald Trump. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump ähvardas reedel kehtestada tariifid kogu Hiina ekspordile Ühendriikidesse.

USA on juba kehtestanud imporditollid 50 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele ja sellele võivad Trumpi sõnul peagi järgneda tariifid 200 miljardi dollari väärtuses.

Ühendriikide riigipea ütles temaga koos Põhja-Dakota osariiki Fargosse reisivatele ajakirjanikele, et «selle taga on ootamas oma järge veel 267 miljardi dollari väärtuses meetmeid, kui ma nii peaksin otsustama».

See kataks peaaegu kogu Hiina ekspordi Ühendriikidesse ja muudaks Trumpi sõnul «täielikult võrrandit».

Trumpi majandusnõunik Larry Kudlow ütles varem reedel, et USA valitsus peab Pekingiga kõnelusi kaubanduskonflikti lahendamiseks, avaldades lootust, et lahendus leitakse.

President aga nimetas Hiinat «suureks probleemiks» ja kuulutas, et on sunnitud Hiina vastu karm olema.

USA valitsus püüab survestada Hiinat muutma oma kaubanduspoliitikaid, muuhulgas lõpetama intellektuaalse omandi vargust ja tööstusspionaaži, lubama oma turule rohkem importi teistest riikidest ning vähendama 335 miljardi dollari suurust kaubandusülejääki Ühendriikidega.

Hiina on seni vastanud Washingtonile samas mahus omapoolsete imporditollidega, kuid kuna Peking impordib Ühendriikidest vähem kui 200 miljardi dollari väärtuses kaupu aastas, ei ole tal enam võimalik USA-le peegelmeetmetega vastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles