Kanada välisminister: kõnelused NAFTA üle käivad ööpäevaringselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NAFTA liikmesmaade lipud.
NAFTA liikmesmaade lipud. Foto: Judi Bottoni/AP

Kaubanduskõnelused USA ja Kanada vahel jätkuvad ööpäevaringselt ning on olnud tulemuslikud, kuid arutusel olevad teemad on keerulised, ütles Kanada välisminister Chrystia Freeland reedel.

Freeland oli pärast kohtumisi Ühendriikide kaubandusesindaja Robert Lighthizeriga optimistlik 25-aastase Põhja-Ameerika Vabakaubanduslepingu (NAFTA) uuendamise väljavaates.

«See on väga suur ja keeruline leping ning ametnikud töötavad mitme teemaga ööpäevaringselt,» sõnas Kanada välisminister, märkides, et tema ja Lighthizer sekkuvad, «kui me leiame teemasid, mis tuleb tõsta ministri tasemele».

Freeland nimetas vestlusi «väga konstruktiivseks ja tulemuslikuks» ja läbirääkimiste atmosfääri «pingeliseks». «Kaubanduskõnelustel ei saa öelda, mitmenda miili juures me oleme. Midagi pole tehtud enne, kui kõik on tehtud,» sõnas ta.

Peamised komistuskivid Washingtoni ja Ottawa kaubandussuhetes on Kanada nõudmine jätta NAFTA-sse 19. peatüki vaidluste lahendamise mehhanism ja USA vastuseis Ottawa karmidele piirangutele oma piimatoodete turul.

Ühendriigid ja Mehhiko saavutasid kahepoolsetel kaubanduskõnelustel kokkuleppe 27. augustil.

Trump ähvardas laupäeval jätta Kanada välja uuest NAFTA-st, kui Ühendriikide ja Kanada kõnelused senise leppe muutmise üle lõppesid eelmisel reedel tulemusteta.

USA-Kanada kaubanduskõnelused jätkusid kolmapäeval ning Ottawal ja Washingtonil on endiselt aega jõuda kokkuleppele, mis hoiaks Kanada kolmepoolses kaubandusleppes Mehhikoga.

Läbirääkimised 1994. aastal sõlmitud NAFTA uuendamise üle algasid eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles