Maksuamet avastas tee-ehitusel pikaajalise «sinise kütuse» pettuse (9)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn-Tartu maantee ehitus. Pilt on illustratiivne ega kujuta kuidagi konkreetset juhtumit.
Tallinn-Tartu maantee ehitus. Pilt on illustratiivne ega kujuta kuidagi konkreetset juhtumit. Foto: Eero Vabamägi

Maksu- ja tolliamet (MTA) tuvastas sel suvel ühelt tee-ehituse objektilt üheksa kuud väldanud pettuse, kus ehitusmasinatesse tangiti ohtralt nn sinist kütust.

Rahvakeeli «sinine kütus» on maksusoodustusega eriotstarbeline diislikütus, mida võib tarbida üksnes põllumajanduses kasutatavates masinates, traktorites, liikurmasinates ja kuivatites või kutselisel kalapüügil. Ehitusel on selle kasutamine keelatud.

Tänu madalamale aktsiisimäärale on «sinise kütuse» liitrihind jaetanklates tavalisest diislikütusest praegu keskeltläbi 36 senti odavam. Kuna mingisugust ohtu see mootorile ei kujuta, ongi selle paaki ajamine paljudele nii ahvatlev.

MTA maksuauditi üksuse juht Raili Roosimaa ütles, et selle aasta suurima eriotstarbelise diislikütuse pettuse tuvastasid nad ühe tee ehitusobjektilt. Amet nõudis rikkujatelt välja aktsiisivõidu (aktsiisivahe) umbes 12 000 eurot, millele lisandusid intressid. See annab aimu, et kogused olid küllaltki suured. Kuna menetlus on veel käimas, ei saanud Roosimaa juhtunud täpsemalt kommenteerida. 

Läheb ka sõiduauto paaki

«Sinise kütuse» väärkasutamisega ei piirduta aga vaid ehitussektoris. MTA on seda tänavu leidnud tavalistest sõiduautodest ja metsamasinatest, samuti kütmisel ja isegi elektrienergia tootmisel. Vahele on jäänud nii eraisikud kui ka firmad. Roosimaa sõnul hindavad nad erimärgistatud diislikütuse pettustelt tekkivaks maksukahjuks umbes 4 miljonit eurot aastas.

Ta lisas, et nad kontrollivad kütusepettusi nii maanteedel kui ka asulates, kasutades selleks oma maja riskianalüüsi ja vihjeinfot. Erimärgistatud diislikütuse ebaseadusliku kasutamise eest on võimalik määrata rahatrahv tavalisele inimesele kuni 1200 eurot. Sama teo eest, kui selle on toime pannud ettevõte, karistatakse rahatrahviga kuni 3200 eurot.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles