Kaugkütteühingu juht: Eesti Energia puidupõletuse maksavad kinni kodutarbijad

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuud.
Küttepuud. Foto: Urmas Luik

Jõujaamade- ja kaugkütte ühingu juhatuse liige Andres Taukar sõnas seminaril «Mets, puit ja majandus», et taastuvelektri tootmine puidu põletamise teel põlevkivikateldes on ainult näiliselt odav ning kodutarbijad peavad selle kinni maksma tõusvate puiduhindade kaudu.

Taukar lisas, et kuna puidu energeetilise kasutuse kasutegur langeb selle kasutamisel kondensatsioonjaamades, siis tuleb taastuvenergia eesmärkide täitmiseks kasutusele võtta kallimaid lahendusi ja neid kõrgemalt subsideerida.

Lisaks juhtis Andres Taukar tähelepanu võimalikele vigadele statistikas, mille tõttu on täna saavutatud taastuvenergia osakaal energia lõpptarbimises tõenäoliselt üle hinnatud.

«Tegelik osakaal on erinevate hinnangute alusel ca 16 protsenti, mitte 21 protsenti, nagu väidetakse. Arvestades 2020. aastaks planeeritud taastuvenergia osakaalu 25 protsenti võib selle eesmärgi saavutamine osutuda raskendatuks ja tekitada lisanõudluse veel ühe miljoni tihumeetri puidu järele aastas. Järelikult ei ole ka taastuvenergia toetuse vähendamine arvestades tarbija rahakotile avalduvat survet energia sisendhindade üldise kasvu läbi mitte kuidagi põhjendatud,» lisas Taukar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles