ÜRO ennustab põuda ja tulvavett

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutus Pakistanis
Üleujutus Pakistanis Foto: SCANPIX

Maailm peab edaspidi arvestama üha ekstreemsema ilmaga, teatas eile ÜRO valitsustevaheline kliimamuutuste ekspertkogu. Tuleb rohkem kuumalaineid, põudasid ja üleujutusi.

Enam kui 100 asjatundja abiga on ekspertkogu (IPCC) teostanud tänase seisuga kõige põhjalikuma uuringu selle kohta, kuidas kliimamuutused ekstreemseid ilmaolusid mõjutavad.

Kuigi IPCC rõhutab, et kliima ennustamine pole täppisteadus – ja regionaalsete muutuste osas ei saa ülemäära kindel olla – väljendavad nad siiski veendumust, et üldkokkuvõttes läheb ilm seda hullemaks, mida kõrgemale kerkivad süsinikdioksiidi ja kasvuhoonegaaside tasemed.

Kõige kindlama sõnaga ennustatakse kuumalained. Kui käivitub «kõrgete heitgaaside» stsenaarium, hakkab kuumi päevi esinema kümme korda rohkem – enamikes maailma osades.

Kuigi vihma ennustamisel on eksperdid vähem enesekindlad, ütleb raport siiski niipalju, et mõnedes maailma piirkondades tuleb pikemaid ja rängemaid põudasid, teistes aga järjest rohkem laastavaid sademeid.

Troopiliste tsüklonite (orkaanide ja taifuunide) kohta on raskem midagi täpselt paika panna, ütlevad IPCC eksperdid. Nood võivad minna intensiivsemaks, aga esineda samas harvemini.

Raporti koostamist koordineerida aidanud Thomas Stockeri sõnutsi pole mingit kahtlust: teadlased on üha enam veendunud, et kliimamuutused võimendavad ekstreemseid ilmastikuolusid nagu näiteks palavaid päevi ja kuumalaineid.

«Jah, tõesti,» ütles ta Uganda pealinnas Kampalas, kus raportile kriips alla tõmmati. «Meie kindlustunne on põhjendatum, kui iial varem.»

Kaasautor Chris Field hoiatas aga, et spetsiifilistes sündmustes – nagu USA lõunaosa põudades või mullusuvises Venemaa kuumalaines (ametnike sõnutsi ajaloo rängimas) – ei saa siiski veel otsesõnu ja veendumusega kliimamuutusi süüdistada.

«Me ei ole omadega veel sealmaal, et võiksime mõne konkreetse sündmuse täie veendumusega kliimamuutustega seostada,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles