Briti pangad põgenevad perifeeriast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HSBC logo.
HSBC logo. Foto: SCANPIX

Vaid kolme kuuga on Suurbritannia suurpangad vähendanud veerandi võrra oma laene euroala perifeeria ametivendadele, peljates kontinenti vaevava kriisi süvenemist.

Financial Timesi andmetel kärpisid neli suurimat Briti panka pankadevahelisi laene enam kui 24 protsendi võrra 10,5 miljardi naela peale. See kõik sündis kolmanda kvartali jooksul, viidates ohutunde järsule kasvule eurotsooni lõunaosa laenuandjate suhtes.

Kõige teravamalt tõmmati tagasi laene Kreeka ja Hispaania pankadele, mida on samas tehtud juba pikemat aega. Lisandus aga Itaalia.

HSBC, mis on suurim teistele pankadele laenaja, tõmbus ka kõige teravamalt tagasi – 40 protsendi jagu. Kreeka laenud elimineeriti, Hispaania ja Iiri koguseid kärbiti ligikaudu kahe kolmandiku võrra.

Nimetatud andmed avaldati HSBC kolmanda kvartali aruandes, peenes kirjas. Enne seda tehti häälekalt teatavaks euroala riigivõlakirjade müük. Kirbukirjas avaldatu võib aga põhjustada palju rohkem pahandust.

«Selle peale, et riigivõlakirjade riskist eemale tõmbuti, on võimud ilmselt pigem rõõmsad,» ütles KPMG partner Jon Pain, kes varem töötas kõrgel kohal Briti finantsjärelevalves (FSA). «Aga kui suurpangad hakkavad tõmbama koomale pankadevahelist likviidsust, siis on neil põhjust muretsemiseks. See on see koht, mis tegelikult haiget teeb.»

Nii Euroopa kui kogu maailma tugevamad pangad pargivad oma vaba raha üha enam keskpankadesse ja kärbivad pankadele laenamist, kuna soovivad vähendada riske. 2008. aasta finantskriisi esimese laine haripunktis lakkas pankadevaheline laenuandmine praktiliselt täielikult, vastastikkune usaldus haihtus.

Kuna võlakirjaturud on pankade pikaajaliste laenuvajaduste jaoks praktiliselt suletud, süvendab pankadevahelise laenamise kokkukuivamine krediidikrahhi hirmu – pankadel on raskusi isegi olemasolevate laenukohustuste teenindamisega, uutest rääkimata.

Euroopa pankadel aegub eeloleva 9 kuu jooksul 700 miljardi euro väärtuses võlakirju.

See – koos pankadevahelise laenamise kärbumisega ja regulaatorite survega kasvatada kapitalireserve – on pannud mitmed pankurid hoiatama tõsise üleeuroopalise krediidikriisi eest.

Valmistudes turuolukorra edasiseks halvenemiseks korraldavad pangad üha usinamalt iseendale erineva tasemega stressiteste – nn «sõjamänge». Näiteks võetakse olukord, kus mingi riik lahkub euroalast, ning mängitakse läbi potentsiaalsed tagajärjed ärile, aktsionäridele ja klientidele. Sageli tehakse seda reaalajas, nädalavahetusel.

«Me mängime läbi kõikvõimalikke tõsiseid juhtumeid – näiteks kui eurost lahkub üks või mitu riiki, või kui euro täielikult kokku kukub – ja vaatame, milliseid samme tuleks astuda ning kuidas me reageeriksime,»  ütles ühe Briti suurpanga tippjuht.

Närvid on pingul kui pillikeeled: Santander UK – Hispaania panga Santanderi filiaal – ei väsi rõhutamast klientidele, kuivõrd sõltumatud nad on oma Madridi emafirmast. Et kapitalikasutus on sihtotstarbeliselt paigas ning likviidsust dikteerib Briti finantsjärelevalve.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles