Portugal anub Angolast raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudeng hoidmas käes silti «Lõpetage kärped».
Tudeng hoidmas käes silti «Lõpetage kärped». Foto: SCANPIX

Portugal on raskustes oma 78 miljardi eurose abipaketi tingimuste täitmisega ning otsib seetõttu investeeringuid naftarikkast Angolast – märkimisväärne rollivahetus endise kolooniaga.

Portugali peaminister Pedro Passos Coelho ütles Angolas visiidil viibides, et tema valitsus vaataks «väga soosivalt» Angola investeeringutele riigi 7 miljardi eurosesse erastamisprogrammi ja mujalegi.

Peaministri palve rõhutab kahe riigi olukordade «ümberlülituse» ulatust: Portugal seisab silmitsi Euroopa sügavaima majanduslangusega, Angola valmistub 12-protsendiliseks majanduskasvuks aastal 2012.

«Niivõrd mastaapne postkoloniaalne  rollivahetus on midagi erakordset,» ütles Portugali rahvusvaheliste suhete ja julgeoleku instituudi direktor Paulo Gorjão. «Väljakutse seisneb selles, kuidas olukord mõlemale maale kasuks pöörata.»

Haritud ja oskustega portugallased, kes kodumaal tööd ei leia – tuleval aastal kerkib töötus 13 protsendi peale – emigreeruvad üha suuremal hulgal Angolasse ning on pööramas ringi migratsioonivoolu, mida varem iseloomustas 2002. aastal lõppenud kodusõja eest põgenenud angoollaste sissevool Portugali.

Ametlikel andmetel on 1975. aastal iseseisvunud Angolas elavate portugallaste arv kasvanud 21 000 juurest (aastal 2003) 91 900 peale (mulluse seisuga).

Portugalis elavate angoollaste arv kukkus 2009. aastal aga 1000 võrra 26 500 peale, kuna paljud Angola ja Brasiilia emigrandid pöörduvad tagasi kodumaale, kus majandus õitseb.

Angola firmadest on saanud mitmete mainekate Portugali pankade ja kommunaalettevõtete olulised aktsionärid, olles ühed vähestest välisinvestoritest, kes globaalse languse keskel huvi üles on näidanud. Mõned Portugali pangad on saanud Angolast enam kui 40 protsenti oma sissetulekutest, samal ajal kui koduturg kokku kuivab.

2010. aasta juuni seisuga oli Angola investeeringuid Portugali firmades üle 2 miljardi euro eest, mis teeb ligi 4 protsenti viimaste börsiväärtusest.

Angola riiklik naftafirma Sonangol on Portugali suurpanga Millennium BCP suurim üksikaktsionär.

Angola Banco BIC, mis kuulub osaliselt Isabel dos Santosele, riiki 1979. aastast alates valitsenud José Eduardo dos Santose vanimale tütrele, omab 10 protsenti teisest suurest Portugali pangast nimega Banco BPI.

Passos Coelho ütles Angoola ettevõtetele, et nad on «väga teretulnud» investeerima riiklikusse lennufirmasse TAP-Air Portugal, riiklikusse lennujaamade käitajasse ANA-Aerportos de Portugal ning ühistranspordi ettevõtetesse. Viimaste riigiosalused lähevad tuleval aastal müüki.

Gorjão sõnutsi on Angola peamisi ambitsioone, et Sonangol – mida analüütikud peavad sisuliselt Angola riiklikuks investeerimisfondiks – omandaks osaluse Portugali juhtivas nafta- ja gaasifirmas Galp Energia, millest 7 protsenti kuulub Portugali valitsusele.

Passos Coelho ütles visiidil selge sõnaga, et Lissabon siin takistusi ei tee.

Mõnede vaatlejate arvates võivad aga sekkuda rahvusvahelised organisatsioonid, nende hulgas Euroopa Komisjon, mis üritavad võidelda korruptsiooniga. Viimaseid häirivad Portugali sidemed Angolaga, mis ei paista silma ei äri läbipaistvuse ega korruptsioonivastase võitlusega.

Gorjão arvas samuti, et Portugal peaks katsuma vältida liigset sõltuvust Angola investeeringutest. «Juba nüüd on Angola ettevõtetel juhtivad positsioonid mõnedes Portugali äriotsuste tegemise keskustes,» ütles ta. «Kindlasti ei tohi unustada mitmekesisuse põhimõtet.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles