Venemaa liitumine WTOga võib langetada puidu hinda Eestis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootjahinnaindeksit mõjutas novembris võrreldes eelmise kuuga keskmisest enam hindade tõus puidutöötlemises ja puittoodete tootmises.
Tootjahinnaindeksit mõjutas novembris võrreldes eelmise kuuga keskmisest enam hindade tõus puidutöötlemises ja puittoodete tootmises. Foto: Laura Oks

Venemaa liitumiskõnelused Maailma Kaubandusorganisatsiooniga  (WTO) on jõudmas lõpusirgele. Üks liitumistingimusi oli, et pärast liikmeks saamist peab Venemaa langetama puidu eksporditolle, tänu sellele võib langeda ka puidu hind Eestis.

Selle aasta kolmandas kvartalis oli Eesti erametsakeskuse andmetel männipalgi keskmine hind 64,17 eurot tihumeeter, kuuspalgi hind 63,15 eurot tihumeeter. Väiksemad eksporditolli Venemaalt tähendavad aga seda, et kasvab konkurents ja kohalik puidu hind võib langeda, mis on vesi nende veskile, kes puitu kokku ostavad ja sellest miskit valmistavad.

«Tollide langetamine on väga positiivse mõjuga. Konkurents kasvab ja see on teretulnud, see tekitab hinnasurve allapoole ja võimaldab suuremaid tootmismahte planeerida,» kommenteeris hööveldatud ja tugevussorteeritud ehituspuitu valmistava Balcas Eesti direktori Indrek Paluma.

Seda, et pärast eksporttollide langemist võiks puiduostmine Venemaalt kasvada, kinnitas ka DBG Timber müügijuht Marge Pärn.

Neile, kes aga kohalikku puitu müüvad, tähendab Venemaa eksporditollide langetamine senisemast väiksemaid sissetulekuid.

Puidutollid kehtestati kohaku puidutööstuse arengut silmas pidades ning pärast nende kehtestamise langes import Venemaalt kordades. 2006. aasta impordi tase oli 1,7 miljonit kuupmeetrit ümarpuitu, 2009. aasta oma aga 24 000 kuupmeetrit.

Praegu tuleb näiteks kuuse eest maksta 55- ja männi eest 75-protsentilist tollimaksu, pärast Venemaa liitumist WTOga järgmise aasta alguses langeks tollimaks kuuse pealt 10 ja männi peal 20 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles