Ungari palub IMFi abi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF.
IMF. Foto: SCANPIX

Ungari ütles eile, et pöördub abipalvega Rahvusvahelise Valuutafondi poole. Tegemist on kannapöördega – 18 kuud pärast fondi teenete tagasitõrjumist.

Kuna forint sattus suure surve alla ja laenukulud lendasid läinud nädalaga lakke, lubas Budapest paluda IMFilt «kindlsutuslepet, mis ei kasvataks riigivõlga». See peaks tähendama ennetavat krediidiliini.

Kuigi aastail 2008-2009 said IMFi abi mitmed Kesk- ja Ida-Euroopa riigid, on Ungari esimene, mis peab pöörduma fondi poole eurokriisi nakkuse tõttu.

IMFi abi Ungarile peaks mõjuma rahustavalt investoritele, kes muretsevad, et madjarite mure võib olla Kesk- ja Ida-Euroopa laiema nakatumise ettekuulutaja.

Uudis kergitas forintit euro suhtes 2 protsenti, Ungari aktsiaid aga ligi 4 protsenti. Kosusid ka Poola zlott ja Tšehhi kroon.

IMF ütles aga, et neljapäeva õhtuse seisuga «ei ole [nad] veel saanud [Ungari] võimudelt pöördumist läbirääkimiste käivitamiseks».

Investorid tervitasid Budapesti meelemuutust IMFi suhtes ja näevad selles Ungari võimalust pääseda rämpsreitingust, mis viimast Fitchi ja Standard & Poor'si poolt ähvardama hakkas.

Alles kolmapäeval kinnitas Ungari valitsus, et neil pole mingit kavatsust IMFi poole pöörduda.

On ilmne, et Ungari majandusministeerium saatis pressiteate IMFi poole pöördumisest välja suure kiiruga: riigi keskpank, mis on mitu korda Fideszi valitsusega piike ristanud, väidab, et neid polnud asjast eelnevalt informeeritud.

Capital Economicsi tärkavate turgude analüütik Neil Shearing ütles, et Ungari teade on «selgelt positiivne samm».

«Võtmeküsimus on nüüd, millise kuju see koostöö võtab. Ja kas IMF on nõus tulema appi tingimustel, mis on Ungari valitsusele poliitiliselt vastuvõetavad,» ütles ta.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles