Euroopa Keskpank: järgmine ülemaailmne kriis võib alata kinnisvaraturult (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ECB peakorter.
ECB peakorter. Foto: ALEX DOMANSKI / REUTERS

Järgmise ülemaailmse majanduskriisi võivad esile kutsuda kinnivaraturu ja hüpoteeklaenudega seotud arengud, ütles Euroopa Keskpanga (ECB) järelevalvejuht Danièle Nouy usutluses BNS-ile.

«Kinnivaraturu ja ärikinnisvara turu kasv on märkimisväärne nii tehingute hinna kui mahtude poolest. Minu arvates kätkeb muutuvate intressimäärade kasutamine endast ohtu, kuna ei ole garantiid, et intressimäärade tõustes tõusevad ka ettevõtete kasumid või inimeste palgad, samas teevad seda nende laenumaksed. Jälgime arenguid kinnisvaraturul väga hoolikalt. See ei mõjuta vaid Lätit või Baltimaid, aga ka teisi riike,» sõnas Nouy.

Ta lisas, et kriisi tulek on paratamatu ja selleks tuleb valmis olla, eriti peavad selleks tema sõnul valmis olema pangad, tagades piisava kapitali ja selle kvaliteedi. Seejuures märkis ta, et praeguse seisuga on euroala pankade esimese taseme põhiomavarade osakaal keskmiselt 14 protsenti, ehk oluliselt suurem kui möödunud kriisi eel.

«Sellest hoolimata viime järgmisel aastal läbi pankade likviidsuse stressitesti. Kuigi likviidsust on praegu piisavalt ja raha on odav, ei ole mõned pangad olnud piisavalt edukad pingestatud olukorras tagatiste mobiliseerimisel ja likviidsuse suurendamisel. Pangad peavad aga sellisteks puhkudeks valmis olema,» ütles ta, märkides, et praegu teeb olukorra paremaks euroala kriisilahendusmehhanism (SRM).

«See tähendab, et me oleme järgmiseks kriisiks palju paremini valmistunud, sest kriisilahendusmehhanism on üpriski tõhus,» ütles Nouy. «Tänu Lätile saime osaks ka heale katsumusele, sest ABLV Banki juhtum tuli kui välk selgest taevast.»

«See oli hea test meie võimele langetada kiiresti õigeid otsuseid. Vähem kui paari päevaga olid kõik meetmed rakendatud, seega ütleksin, et tõepoolest, me oleme praegu kriisiks paremini valmistunud,» lausus Nouy, nentides, et siiski on veel puudu ühine hoiuste kindlustussüsteem (EDIS).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles