Triljoni dollari firma Amazon ei maksnud möödunud aastal USAs sentigi tulumaksu (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeff Bezos.
Jeff Bezos. Foto: LINDSEY WASSON / REUTERS/Scanpix

Tänu väga keerukale maksusüsteemile ei pidanud Amazon maksma möödunud aastal USAs tulumaksu, mis võinuks ulatuda kuni 1,3 miljardi dollarini. Samas teenis ettevõte ligemale 5,6 miljardit dollarit kasumit.

E-kaubandushiiglane pidi kokku maksma küll 769 miljonit dollarit makse, kuid 724 miljonit sellest maksti teistesse riikidesse. Texase Maksu- ja Majanduspoliitika Instituudi teadlase Matthew Gardneri sõnul polegi ilma Amazoni tuludeklaratsiooni teadmata võimalik öelda, kuidas asutaja ja tegevjuht Jeff Bezos sellise trikiga hakkama sai.

Gardner spekuleeris, et maksuvabastus võib olla seotud aktsia eelismüügiplaanidega. Nimelt sai ettevõte möödunud aastal 917 miljoni dollarit maksuvabastust aktsiaoptsioonide pealt. Ülejäänud maksuvabastus võis tulla aga kapitalikuludest. Kui Amazon ehitab näiteks omale uue lao, siis võivad nad selle eest makse maksta millalgi tulevikus.

Amazoni aktsia hind on neljapäevase seisuga 1994,82 dollarit. Amazonist sai teisipäeval Apple'i järel ajaloo teine ettevõte, mille väärtus ületas natukeseks ajaks triljon dollarit, kui aktsia hind tõusis kauplemispäeva jooksul kohati peaaegu kaks protsenti, viies hinna vahepeal 2050,50 dollarini tüki kohta.

Allikas: SFGate

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles