Merekaabel Estlink 2 toob Eestisse põhjanaabrite elektri hinna

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estlink 2 kaabli ristlõige. Ühes ümbrises on kaks kaablit, mis Estlink 1 puhul jooksevad merepõhjas paralleelselt.
Estlink 2 kaabli ristlõige. Ühes ümbrises on kaks kaablit, mis Estlink 1 puhul jooksevad merepõhjas paralleelselt. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti ja Soome ministrid kuulutasid eile avatuks merekaabli Estlink 2 ehituse, kui kaabel läheb 2014. aastal käiku, peaks Eesti elektri hind käima samas taktis põhjanaabritega.

Estlink 2 projektijuht Reigo Haug ütles, et elektrikaabli ehituseks on vajalik Nordstreami gaasijuhtme omanike nõusolek. Ida-Virumaalt Püssist üle lahe Porvoosse Anttila alajaama kulgev Estlink 2 ristub merepõhjas 15 kaabliga.

«Meretava ütleb, et kaabliomanik keelduda ei saa, kuid ristumiseks tuleb sõlmida kokkulepe poolte kohustuste ja vastutuse kohta,» märkis Haug.

Kui 650 MW võimsusega kaabel valmis, siis koos oma 350 MW Estlink 1-ga võiks kaablid tuua Põhjamaadest Eestisse suurema osa vajalikust elektrienergiast. Ja ka vastupidi, andes siinsetele ettevõtjatele suure turu, kuhu energiat müüa. Kuid kuna Eesti-Soome kaablite taga on ka Läti ja Leedu, siis ei piisa sellest, et ühendada Balti riigid.

Parandab varustuskindlust

Majandusminister Juhan Parts ütles eile, et Estlink 2 on ainus tegelikult teostatav Balti riike ja euroliitu ühendav elektriühenduste projekt. Ta tuletas meelde, et ehitamist vajavad veel Leedu-Rootsi ja Leedu-Poola kaablivõrk.

Kolme Balti riigi elektrivõrgu probleemiks on tihe seotus Venemaaga, kuid ühenduste puudumine Skandinaavia või Kesk-Euroopaga. Estlink 1 kaabel on ainus, selle senine tegutsemisajalugu on näidanud, et peamiselt liigub energia Eestist Soome ehk odavamast riigist kallimasse. Kuid elekter on liikunud ka vastupidi, sest kui Eesti välja arvata, on Leedus ja Lätis elektritootmise defitsiit.

Estlink 2 kaabel parandab varustuskindlust ja peaks suurendama Eesti energiajulgeolekut. Kui peaks juhtuma mõni erakordne õnnetus ja Eesti elektrisüsteem täielikult rivist minema, siis õnnestuks kahe merekaabli abil elektrivarustus uuesti taastada.

Eesti elektriturg avaneb täielikult 2013. aastal. Praegu ostavad elektrit börsilt vaid suured ettevõtted, siis on see kohustuslik kõikidele tarbijatele. Elektri hinna prognoos börsil ütleb, et kodutarbijaid ootab suur hinnahüpe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles