Europarlament keelab katteta spekuleerimise maksevõimetuse vastu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ateena börs
Ateena börs Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament hääletas täna määruse poolt, mis ohjeldab nn lühikeseks müüki ning keelustab alates 1. detsembrist katteta võlavahetustehingute sooritamise.

Võlavahetustehingud on (Credit default swap – CDS) on kindlustus võlakirja emiteerija maksevõimetuse vastu. Pärast määruse jõustumist võib näiteks Kreeka CDS-e osta vaid siis, kui investor omab riigi võlakirju. Seni võis osta ka katteta võlavahetustehinguid (naked CDS) kõik ehk teisisõnu maksevõimetuse vastu said kindlustada ka need, kellel tegelikult võlakirju ei ole.

Parlament kehtestas ka alates 2012. aastast piirangud ettevõtete aktsiate lühikeseks müügi suhtes. Lühikeseks müümine on tegevus, kus investor müüb aktsiaid või muid väärtpabereid, mida tal ei ole. Selleks ta laenab väärtpaberid, müüb laenatud väärtpaberid, lootes need hiljem, kui väärtpaberite hind on langenud, odavalt tagasi osta ja laenajale tagastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles