Konkurentsiamet: suhkru kõrges hinnas süüdi EL, mitte kartell

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur.
Suhkur. Foto: Andres Teiss

Konkurentsiamet jõudis valmis septembris alustatud suhkruturu analüüsiga, millest selgus, et suhkru kõrges hinnas pole süüdi Eesti suhkrumüüjate kartell vaid Euroopa Liidu suhkruturu korraldus.

Konkurentsiameti analüüsi kohaselt oli suhkru hinna tõus seotud Euroopa Liidu suhkruturu korraldusega. «Nimelt on suhkru tootmine väga reguleeritud ning suhkrut tohib toota vaid piiratud kvoodi ulatuses,» selgitas konkurentsiameti avalike suhete juht Maarja Uulits.

Euroopas saavad endale suhkru tootmise kvoodi 6-7 suurt kontserni, kes sisuliselt ka otsustavad, kuhu kvoodi alusel toodetud suhkrut müüa.

Tavaliselt ei ole kvoodi alusel toodetud suhkrust piisanud, et Euroopa nõudlust rahuldada, mistõttu on vaja suhkrut kolmandatest riikidest importida. Enamasti lisandub maailmaturult suhkrut importides sellele ka märkimisväärne tollimaks.

«Lisaks kujunes 2010. aastal suhkru maailmaturu hind kõrgemaks kui suhkru hind Euroopas. Puudujääv osa imporditi seega võrdlemisi kalli hinnaga,» rääkis Uulits.

Kuna Eestis puudub kodumaine suhkrutööstus sõltuvad siin tegutsevad suhkru müüjad sellest, kuidas kulgevad läbirääkimised kvooti omavate välismaiste ettevõtjatega. «2010. Ja 2011. aastal ilmnes nimetatud läbirääkimistel ka tõrkeid ning teatud juhtudel keeldusid välismaised ettevõtjad suhkru tarnimisest Eestisse,» nimetas Uulits kõrge suhkru hinna põhjuseks.

Konkurentsiamet ei tuvastanud, et suhkru hinna tõusu oleks põhjustanud ettevõtjate vaheline konkurentsi kahjustav koostöö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles