Ülikiire mobiilne internet vallutab endise analoog-TV sagedusala

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4G tehnoloogia kergitab andmeside kiirusi.
4G tehnoloogia kergitab andmeside kiirusi. Foto: graafika: Silver Alt

Tehnilise järelevalve amet (TJA) plaanib tuleval aastal välja kuulutada konkursi, mille tulemusena hakatakse endises analoogtelevisiooni sagedusalas pakkuma neljanda põlvkonna mobiilsideteenuseid.

TJA ja majandusministeerium (MKM) on ette valmistamas avalikku konkurssi sideettevõtjate leidmiseks mobiilsete lairibateenuste pakkumiseks sagedusalas 790–862 MHz.

TJA peadirektori asetäitja Priit Soom ütles, et tegu on analoogtelevisioonist vabanenud sagedusalaga ning praegu pakutakse selles tasulist digitaaltelevisiooni teenust (ZuumTV). «Sageduskanalid vahetatakse, seega ei muutu pärast konkurssi ka midagi selle tasulise digitaaltelevisiooni teenusega,» selgitas Soom.

Kui kõik sujub tõrgeteta, näeb TJA konkursi väljakuulutamise võimaliku ajana 2012. aasta esimese kvartali lõppu. Kuna aga eelnema peab majandusministri määrus konkursi kohta koos selle juurde kuuluva avaliku arutelu ja kooskõlastustega, on täpset aega praegu keeruline öelda.

Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan märkis, et sagedusi 790–862 MHz on mõistlik eelkõige kasutada neljanda põlvkonna ehk 4G andmesidevõrkude arendamiseks maapiirkondades.

«Neljanda põlvkonna mobiilside annab võimaluse ülikiireks andmesideks ja madalamate sageduste kasutamine võimaldab arendada maapiirkondades linnadega võrreldavat sidekvaliteeti,» selgitas Reiljan.

Eelkõige on need sagedused huvipakkuvad mobiilsideoperaatoritele, kuid 4G andmeside kiirused võimaldavad kasutada seda ka paljude püsivõrkudes toimivate teenuste jaoks – näiteks edastada mobiilset telepilti, teha videokonverentse, edastada erinevaid tehnoloogiliselt nõudlikumaid internetiteenuseid jne.

Elisa võrkude valdkonna juhi Andrus Kaarelsoni kinnitusel on tegu sagedusega, mille litsentside väljajagamise konkurssi on pikisilmi oodanud kõik Eesti mobiilsideoperaatorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles