Mehed käivad jälle tööl

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Paabut
Annika Paabut Foto: Mihkel Maripuu

Kui viimasel kahel aastal oli tööpuudus suurim just meeste hulgas, siis nüüdseks on olukord vastupidine – töötuid naisi on rohkem kui töötuid mehi.

Swedbanki analüütiku Annika Paabuti sõnul võis sarnast trendi täheldada ka kriisieelsetel aastatel. Aastatel 2002-2006 oli III kvartalis töötuid mehi rohkem kui töötuid naisi. See võib olla seotud sesoonse hõivega – paljud füüsilist laadi tööd, näiteks põllumajanduses ja ehituses, on ajutise iseloomuga.

Selle aasta III kvartalis kasvas hõive statistikaameti andmetel 8,6 protsenti, kokku oli III kvartalis hõivatud 628 000 inimest, seda on 50 000 võrra enam kui aasta eest.

Kiireim hõivatute kasv oli selle aasta III kvartalis info ja side valdkonnas, veonduses ja laonduses ning ehituses. Info ja side tegevusalade hõive nõnda suur kasv tuleb Paabuti sõnul madalast võrdlusbaasist – 2010. aastal oli sellel tegevusalal hõivatuid vaid 9500 inimest, mis on taasiseseisvumisaja madalaim töökohtade arv sel tegevusalal. 2011. aasta III kvartalis oli hõivatuid aga juba 17 400 tuhat inimest.

Ehitussektoris hõivatute arv küündib juba 2005/06. aasta tasemele. Ehitussektoris oli III kvartalis hõivatuid veidi enam kui 70 000 inimest, seda on ligikaudu 15 000 inimest enam kui eelmisel aastal samal ajal. See viitab kasvanud investeeringutele nii era- kui ka avalikus sektoris.

«Viimast omakorda mõjutab riigi edukas kauplemine saastekvooditurul, millest saadud tulu tuleb investeerida hoonete ja rajatiste energiasäästu suurendamiseks,» rääkis Paabut.

Lisaks eelmainitud sektoritele kasvas hõive ka töötlevas tööstuses, kus hõivatuid oli ligikaudu 10 000 inimest enam kui aasta tagasi. Sarnaselt eelmise kvartaliga on Paabuti kinnitusel III kvartalis ilmselt oma osa sesoonsetel teguritel. Suvekuudel palgatakse abilisi nii põllumajanduses, jaekaubanduses, ehituses kui ka teenuste sektoris.

Tööpuuduse määr kahanes III kvartalis 10,9 protsendini ning enim kahanes tööpuudus 50-74-aastaste hulgas. Vaatamata noorte hõive kasvule on tööpuudus just selles vanusegrupis endiselt kõrge – 22,2 protsenti.

«Lähitulevikus ootame töökohtade loomise ja hõive kasvu jätkumist, kuid oluliselt aeglasemas tempos. Jätkuvalt on tööturul probleemiks oskuste ja teadmiste nõudluse ja pakkumise mittevastavus – vaatamata sellele, et tööturul otsib aktiivselt tööd suur hulk inimesi, leiavad paljud ettevõtted, et vajalike oskuste ja teadmistega töötajaid on keeruline leida,» nentis Paabut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles