Eesti Pank: aasta lõpus muutub olukord tööturul keerulisemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa
Töötukassa Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljandas kvartalis hakkab väliskeskkonna ebakindlus ja nõudluse vähenemine ka Eestit pitsitama. Seega väheneb eksport ja tõenäoliselt pidurdub ka tööpuuduse langus.

Kolmandas kvartalis kasvas tööhõive viimaste aastate kiireimas tempos, seda ergutasid veel optimistlikud tulevikuootused ja mullusest parem hooajatööde suvi.

Statistikaameti andmetel tõusis hõivatute arv aasta arvestuses 8,6 protsenti ehk 49 600 inimese võrra. Hõive kasv oli laiapõhjaline, taastudes sealjuures kiiremini juba mitmendat kvartalit järjest languse ajal kõige enam kannatanud tegevusaladel – töötlevas tööstuses ja ehituses.

Eesti Panga ökonomisti Orsolya Soosaare sõnul ületas tõenäoliselt tööjõukulude kasv esimest korda pärast pea kaht aastat tööjõu tootlikkuse kasvu. Lühiajaliselt on see ootuspärane, kuna tööturg reageerib majanduskasvule mõningase viitajaga.

Esimese poolaasta tugevad majandustulemused innustasid ettevõtjaid tööjõudu juurde palkama ja töötasusid tõstma. Tootlikkuse kasvu alanedes survestab palgakasv kasumeid, mis rõhutab taas kord tööturu paindlikkuse tähtsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles