Aasta liberaal Samost: Eesti võiks oluliste asjade jaoks võtta laenu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna-Tartu maantee neljarealine teelõik.
Tallinna-Tartu maantee neljarealine teelõik. Foto: Arno Mikkor

Äsja Liberalismi Akadeemialt aasta liberaali tiitli pälvinud ajakirjanik Anvar Samost avaldas Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» arvamust, et mõnede oluliste asjade ärategemiseks oleks Eestil mõistlik võtta laenu.

«See ka minu suust kõlab enneolematult, aga mingite asjade tarvis Eestil oleks mõistlik võtta laenu, kuna Eesti laenukoormus on äärmiselt madal. Eesti on osa euroalast, kus riikide keskmine laenukoormus on Eesti omast - võib julgelt öelda – kümneid korda suurem,» sõnas Samost.

Kui kolumnist Kalle Muuli talle meelde tuletas, et keskmise moodustavad ka Itaalia ja Kreeka, nõustus küll Samost sellega, ent lisas, et keskmise moodustavad ka Saksamaa, Soome ja paljud teised märksa vähem laenanud riigid.

«Tulemus on küüniliselt ja labaselt öeldes see, et me võtame võib-olla mingite stsenaariumide puhul laenu selleks, et neid riike abistada, kes laenukoormaga hakkama ei saa. Võib-olla tasuks korra mõelda, et ka endal oleks mõistlik laenu võtta, kuna me nii või teisiti oma vähest laenukoormust oleme sunnitud suurendama,» põhjendas Samost.

Ta tõdes, et see on pikka ja põhjalikku läbimõtlemist nõudev küsimus.

«Kui see laenamise ots on lahti tehtud, siis on kindlasti naiivne arvata, et need poliitikud, kes laenasid ainult oluliste ja vajalike objektide ehituseks, nagu infrastruktuur nagu Tallinna-Tartu maantee, Rail Baltic või gaasiterminal, ei asendu mingil hetkel nende poliitikutega, kes võtavad laenu lihtsalt selleks, et pensione maksta. Neid kahte asja lahutab kindlasti vaid väga väike samm,» hoiatas Samost.

Muuli nõustus, et PPP ehk era- ja avaliku sektori koostöö on osaliselt pettus statistikaga, et näidata laenukoormust nullina, ehkki tegelikult on võlgu ehitatud.

Samuti ei olnud Muuli kindel, kas see on kõige tähtsam asi, millele riik peaks raha kulutama ja mille tarvis esimese suure laenu võtma, ent arvas, et enne tuleks vajaminevad asjad tähtsuse järjekorda panna.

Reformierakonnaga lähedalt seotud Liberalismi Akadeemia kuulutas samas Samosti täna vahetult enne saadet aasta liberaaliks. 

«Aasta Liberaali tiitel läheb inimesele, kes on välja paistnud vaba mõtte, ausa kriitika ja populismi vastasuse eest,» ütles tiitli võitja välja kuulutanud Reformierakonna auesimees, Euroopa Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles