Kiviõli keemiatööstus tahab Sondas kaevandada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevandus
Kaevandus Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kiviõli keemiatööstus taotleb keskkonnaministeeriumilt kaevandamisluba Sonda uuringuväljale, kus ettevõte läheks esmakordselt põlevkivi järele maa alla.

Pärast Põhja-Kiviõli karjääri varu ammendumist alustas OÜ Kiviõli Keemiatööstus sel aastal kaevandamist Põhja-Kiviõli II mäeeraldisel, kus põlevkivi jätkub kuni üheksaks aastaks, kirjutab Põhjarannik.

«Sellel mäeeraldisel paiknevate eramaade omanikega pole me seni suutnud kokkuleppele jõuda ja seetõttu saame kaevandada ainult riigimaal,» ütles ettevõtte kommunikatsiooni- ja haldusjuht Raivo Lott Põhjarannikule.

Oma tuleviku kindlustamiseks esitas Kiviõli Keemiatööstus eelmisel nädalal keskkonnaministeeriumile taotluse põlevkivi kaevandamise loa saamiseks Sonda uuringuväljal.

Taotletav 2269-hektariline mäeeraldis paikneb valdavalt Sonda valla maadel, 22 hektarit jääb Maidla valla territooriumile. Loti sõnul on tegemist valdavalt metsamaaga, haritavat põllumaad seal peaaegu ei ole ning lisaks riigimaale jäävad sinna ka mõned eraisikutele kuuluvad kinnistud ja jätkuvalt riigi omanduses olevad maad.

«Maapealsed kaevandamisvõimalused selles piirkonnas on ilmselgelt ammendatud ja olude sunnil peame maa alla minema,» tõdes Raivo Lott, et varasemat allmaakaevandamise kogemust Kiviõli keemiatööstusel ei ole. «Loomulikult on allmaakaevandamine kallim, nõuab teistsugust tehnikat ja tehnoloogiat kui karjäärikaevandamine. Ka tuleks kaevandusest saadavat põlevkivi rikastama hakata.»

Ettevõtte aastane kaubapõlevkivi vajadus on 1,5 miljonit tonni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles