Sakslased usuvad: euro jääb ellu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa riigipäevahoone Berliinis.
Saksa riigipäevahoone Berliinis. Foto: Reuters / Scanpix.

Samal ajal, kui Euroopa finantsturud kriisituultes lippudena laperdavad, püsib Saksa avalik arvamus ülejäänud euroalaga võrreldes kindlana.

Eile avaldatud riikliku telekanali ZDRi küsitluse valguses on 78 protsenti sakslastest veendunud, et euro elab kriisi üle. Vähem kui üks viiest on neid, kes arvavad, et ühisraha on ohus.

Seesama uuring näitab, et 56 protsendi kodanike meelest ohjab kantsler Angela Merkel eurokriisi hästi – üllatav tõus pärast oktoobrikuist 45 protsenti.

Merkel ja tema meeskond on kogu nädal väsimatult kinnitanud, et kõik on korras, samal ajal kui Kreeka ja Itaalia keesid kui poliitilised nõiakatlad.

Neljapäeval kummutas kantsler kindlalt kuulujutud, nagu valmistuks ta kriisist räsitud riikide väljumiseks eurotsoonist. «Saksamaa on öelnud juba mitu kuud, juba euroala võlakriisi algusest alates, et meil on üks ja ainus eesmärk: stabiliseerida euroala praegusel kujul, muuta ta konkurentsivõimelisemaks, ning rõhuda eelarvekärbetele,» ütles ta.

Eile vaigistasid Saksa ametnikud hirmujutte, et Itaalia vajab koheselt finantsabi. Nad kinnitasid, et Itaalia puhul on tegemist poliitilise usalduskriisi, mitte maksejõuetusega.

«Kellelegi ei meeldi, mis viimastel päevadel juhtus. Keegi pole õnnelik, et [Itaalia ja Saksa riigivõlakirjade tootluste] vahe kasvab. Aga inimesed on üsna kindlad, et tänu turu poolt avaldatud survele on Itaalia nüüd valmis võtma vastutuse,» ütles üks ametnik.

Saksa poliitilised ringkonnad tervitavad Itaalia peaministri Silvio Berlusconi eeldatavat tagasiastumist ning kasinuse ja reformide kiiret kinnitamist parlamendis. Väljavaade, et Itaalia saab endale peaministriks endise ELi konkurentsivoliniku, parteitu Mario Monti, tundub sakslastele õige sammuna, mis taastab turgude usalduse.

Kantsleri CDU partei kavatseb võtta tuleval nädalal partei aastakoosolekul vastu kirglikult euroopameelse resolutsiooni, pannes ette suured sammud euroala majandusliku ja poliitilise intergatsiooni suunas. Partei esitab üleskutse «rohkem Euroopat, kuid vähem eeskirju» ning palub tungivalt Euroopa Komisjoni presidendi otsevalimisi.

CDU peasekretäri Hermann Gröhe sõnutsi võetakse ilmselt vastu parandus, mis lubab riikidel euroalast vabatahtlikult lahkuda, kuid välistab nende väljaviskamise. «Me tahame kaitsta 17-liikmelist euroala,» lisas ta.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles