Murdoch ja Agnelli soovivad Vormel 1 endale saada

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vormel-1 juht Bernie Ecclestone
Vormel-1 juht Bernie Ecclestone Foto: SCANPIX

Meediamagnaat Rupert Murdoch ja Itaalia töösturite perekond Agnellid soovivad omandada 63,4 protsenti Vormel 1 (F1) aktsiatest, mis praegu kuulub Londonis asuvale erakapitalifirmale CVC Capital Partners, kirjutab ajakiri Bloomberg Markets. 

Erakapitalifirma juhid keeldusid ajakirjale kommentaari andmast ning soovitasid kõnelda vormeliettevõtte juhi Bernie Ecclestone’iga, kelle käes on 5,3 protsenti F1 aktsiatest. Ecclestone’i sõnul, peaks pakkumine, selleks, et CVC müüks, olema «neetult hiiglaslik».

«Me kasvatame seda – rohkem pealtvaatajaid, rohkem tulusid,» selgitab Ecclestone. Lõpuks tema otsustab, viidates CVC tegevjuhile Donald Mackenziele. «Tema on see, kes lülitab valguse sisse ja välja» ning lisas et Ecclestone’il endal on väga vähe aktsiaid ja temast ei sõltu mitte midagi. Ecclestone’i osakaal F1 äris on isegi väiksem kui tema eksabikaasal Slavical, kelle omanduses on 8,3 protsenti aktsiatest.

Üle poole sajandi F1 meeskonda juhtinud Ecclestone ärimudel on tänaseks vananenud, kirjutab ajakiri. Telesaadete õigused toovad sisse 500 miljonit dollarit aastas, millele lisanduvad tasud, mida maksavad võidusõitude organiseerijad, kelleks on tihti riigid ja linnad, kus sõidud toimuvad. 2010. aastal oli see summa 530 miljonit dollarit.

Vormelimeeskonnad tunnevad, et nemad saavad sellest liiga vähe.

«Olgem otsekohesed, meile makstakse halvasti,» kinnitas India F1 meeskonna omanik miljardär Vijay Mallya.

Ecclestone lükkab süüdistused tagasi öeldes, et temal lasub finantsrisk, aga meeskondadel seda ei ole.

Ajakirja sõnul oli vähemalt oktoobri keskel pakkumine F1 aktsiatele väga jõus. Asjaga kursis oleva inimese sõnul suhtlevad Rupert Murdochi 39 aastane poeg News Corpi asetootmisjuht James Murdoch ja Agnellide perekona investeeringuid haldava Exori juht 35-aasatne John Elkann aktiivselt vormelimeeskondadega töötades välja äriplaani järgmiseks 5 kuni 10 aastaks.

Agnellid on Itaalia üks mõjuvõimsamaid perekondi, kellele kuulub muuhulgas Fiat, kellele kuulub 90 protsenti Ferrari aktsiatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles