Prantsusmaa maruvihane S&P «reitingulangetuse» peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Standard & Poor's.
Standard & Poor's. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa nõuab uurimise algatamist pärast seda, kui juhtiv reitinguagentuur Standard & Poor's teatas kogemata oma veebisaidil, et riik on oma AAA reitingust ilma jäänud – vallandades Prantsuse riigivõlakirjade lausmüügi.

Rahandusministri François Baroini korraldusel tegeleb Standard & Poor'si apsaka uurimisega hetkel Prantsuse turgude regulaator AMF. Baroin on palunud asjaga tegeleda ka Euroopa finantsturgude valitsusel.

10-aastaste Prantsuse riigivõlakirjade tootlused lendasid 3,46 protsendi peale – 27 baaspunktine päevane hüpe – samal ajal kui tootluste vahe Saksamaaga püstitas euroajastu rekordiks 168 baaspunkti.

Standard & Poor's oli sunnitud väljastama pressiteate: «Tehnilise vea tulemusel levis mõnedele S&P globaalse krediidiportaali kasutajatele täna automaatteade, nagu oleks muudetud Prantsusmaa krediidireitingut.»

«See pole aga tõsi: Prantsuse Vabariigi reitingud on jätkuvalt AAA ning väljavaade stabiilne. Kõnealune intsident ei ole seotud reitingu vaatluse alla panekust tingitud tegevusega. Me tegeleme vea põhjuste väljaselgitamisega.»

S&P globaalne krediidiportaal, mida kasutavad pangad ja finantskeskuste investorid, saatis vea laiali eile kell 3 peale lõunat.

Pariisis oldi vea peale väga vihased, kuna valitsus võitleb parasjagu tarmukalt oma AAA staatuse eest ja on selle säilitamise nimel kuulutanud välja värske 65 miljardi eurose kärpekava – veenmaks turge ja reitinguagentuure, et kavatseb hoida kinni oma eesmärkidest eelarvepuudujäägi vähendamisel.

«Lausa uskumatu,» ütles üks ametnik. «See küll inimestele ei meeldi. Nad ütlevad, et see oli viga. Väga veider, pehmelt väljendudes. Just meie praeguses olukorras – niiviisi janditada!»

Üks Londoni maakler ütles: «Paljud tahtsid kohe kõik Prantsuse võlakirjad maha kallata. Me oleme S&P peale väga pahased. Teha selline viga niivõrd tundlikus turuolukorras, kus Prantsuse kolmekordse A pärast nagunii pabistatakse, on ülimalt vastutustundetu ja vale.»

Baroin ütles, et uurida on vaja «eksituse põhjuseid ja tagajärgi».

Prantsusmaa toetab tugevalt reitinguagentuuride mõju piiramise plaane ja on asunud Euroopa Komisjoni seljataha, mis nõuab konkureerivate agentuuride asutamist kolme suurima kõrvale. Ühtlasi on Prantsusmaa seda meelt, et spekulatiivsete rünnakute ajal tuleks reitingulangetused keelustada.

S&P rõhutas, et pärast lingile klikkimist võisid kliendid veenduda, et reiting ei olnud muutunud. Samas kerkisid tootlused pärast teadet 20 baaspunkti ja maaklerid ütlesid, et hüppe taga oli peamiselt reitingulangetuse hirm.

Jefferiesi peaanalüütik David Owen ütles: «Prantsusmaa on oma AAAga kuulujuttude keskmes. See viga tuli väga valel ajal.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles