Oktoobris püsis töötute arv langustrendis

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi

Oktoobris vähenes töötukassas registreeritud töötute arv võrreldes eelmise kuuga, kuid aeglasemas tempos kui varasematel kuudel.

Töötukassa teatel oli kuu lõpus töötuna arvel 46 421 inimest, mis teeb 7,2 protsenti 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust. Tööalastele koolitustele sisenemisi oli oktoobris 2764, mis on kõrgeim kuu jooksul alustatud koolituste arv.

Oktoobris lisandus rohkem tööpakkumisi kui septembris. Kuu jooksul lisati 6414 uut tööpakkumist ning kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 10 842.

Eesti Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel rääkis, et hoolimata keerulisest majandusolukorrast püsib tööpakkumiste arv endiselt kõrge.

«Hea meel on ka tõdeda, et inimesed on hakanud aktiivsemalt koolitustel osalema, sest läbi tööturukoolituste, kas siis oma oskusi ja teadmisi täiendades või ümber õppides, on inimestel ka pärast suvist hooajatööde tipp-perioodi võimalik tööd leida,» lisas ta. 

Kõige suurema osa koolitustest moodustasid sõiduki- ning tõstukijuhtide ja arvutikasutuse koolitused. Järgnesid meditsiini- ja heaoluteenuste ning finants ja raamatupidamise valdkonna koolitused.

Kõige suurem osakaal vahendatavatest tööpakkumistest oktoobris oligi kontoritöötajatele ja ametnikele (26 protsenti). Järgnesid oskus- ja käsitöölistele (20 protsenti) ning seadme- ja masinaoperaatoritele (16 protsenti) pakutavad töökohad.

Inimeste huvi tööalaste koolituste vastu on jätkuvalt kõrge. Tööalasel koolitusel osales oktoobris 5016 ja tööotsingu koolitusel 1136 inimest. Tööpraktikal osales 620, tööharjutusel 500 ning tööklubis 1025 inimest.

Karjäärinõustamise teenust osutati 1910 inimesele. Ettevõtluse alustamise toetust anti 24 inimesele, kelle äriplaanide kohaselt luuakse 41 uut töökohta. Ettevõtetele mõeldud palgatoetusega rakendus oktoobris tööle 379 pikka aega tööta olnud inimest. Kokku oli oktoobris palgatoetusega töötamas 2739 inimest.

Varasema töökogemusega registreeritud töötute osakaal kõigist registreeritud töötutest oli oktoobri lõpus 88 protsenti. Kõige suurema osa (19 protsenti) eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid lihttöölised ning teenindus- ja müügitöötajad. Neile järgnesid oskus- ja käsitöölised (18 protsenti), kuhu liigituvad reeglina ka ehitustöölised. 

Registreeritud töötuse määr oli kõrgeim Ida-Virumaal (12,8 protsenti) ning madalaim Jõgevamaal (4,5 protsenti). Uusi töötuid registreeriti oktoobris 6766, mis on mõnevõrra vähem kui septembris. Arveloleku lõpetamiste osakaal tööle mineku tõttu oli oktoobris mõnevõrra kõrgem kui eelnevatel kuudel.

Töötukassa maksis oktoobris töötuskindlustushüvitist 9586 inimesele ehk 18 protsendile kuu jooksul arvel olnud töötutest.

Keskmine kalendrikuu eest makstud hüvitis oli 297 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 2,4 miljoni euro. Ligikaudu 64 euro suurust töötutoetust sai oktoobris 8890 inimest ehk 17 protsenti kuu jooksul arvel olnud töötutest. 

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa oktoobris 538 inimesele. Keskmine oktoobris määratud hüvitis oli 1138 ning hüvitisteks maksti kokku ligi 661 000 eurot. 

Tööandja maksejõetuse hüvitise määras töötukassa oktoobris 109 inimesele. Keskmine määratud hüvitis oli 1888 eurot ning hüvitisteks maksti oktoobris ligi 354 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles