Itaalia võlakirjaintress kerkis üle kriitilise piiri

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia lipud
Itaalia lipud Foto: SCANPIX

Itaalia võlakirjade intress kerkis täna üle 7 protsendi, mida üldiselt peetakse riigi jaoks jätkusuutmatuks ehk teisisõnu võib juhtuda, et investorid ei pruugi oma raha tagasi saada, kirjutab Reuters.

Kui Portugali ja Iirima võlakirjade intressid kerkisid samale tasemele, olid need riigid sunnitud Rahvusvaheliselt valuutafondilt (IMF) ja Euroopa Liidult abi otsima.

Euroopa Keskpank reageeris intressitõusule Itaalia võlakirjade ostmisega.

«EKP ostab korralikes kogustes,» ütles uudisteagentuurile Londonis asuva riskifondi investor. «Huvitav, kui palju keskpangal püssirohtu jätkub,» lisas ta.

Investori sõnul teeb see veidi hirmu ning lisas, et turg oli alguses naiivne kui Berlusconi lubas minna. «Nüüd saab turg aga aru, kui kõrge see mägi tegelikult on, kuhu tuleb ronida».

Isegi mehe mineku järel, kellest on saanud skandaalide ja tühjade lubaduste sümbol, pole Itaalial lihtne turgu veenda, et nad on võimelised alandama oma hiiglaslikku võlakoormust, liberaliseerima tööturgu, lõpetama maksudest hoidumise ja suurendama tootlust.

«Pole mingit garantiid, et (Berlusconi) järeltulija suudab teha paremat tööd,» kommenteeris varahaldusfirma Diamant Bleu Gestion fondihaldur Christian Jimenez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles