Soome lahes algas juba Nord Stream 2 gaasitoru ehitus (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kotkas juba mullu juunis ladustatud Nord Stream 2 ehituseks vajalikud torud.
Kotkas juba mullu juunis ladustatud Nord Stream 2 ehituseks vajalikud torud. Foto: AXEL SCHMIDT / REUTERS

Nord Stream 2 ehitust koordineeriv ettevõte andis teada, et täna pealelõunal alustas torujuhtme paigaldusalus Solitaire Soome lahes palju poleemikat tekitava gaasitoru paigaldamist.

Nord Stream 2 AG sõnul varustati paigaldusalus enne tööle asumist ning testiti selle vastavust projekti rangetele nõuetele. Gaasitoru ehitusplaan võtab arvesse erinevaid tingimusi, milles töö toimub, eelkõige keskkonna-alaseid piiranguid.

Näiteks kasutab Solitaire tõukurpuksiiridel põhinevat dünaamilist positsioneerimise süsteemi. See tähendab, et merepõhja puudutab vaid torujuhe. Ankurteta töötava aluse kasutamine tagab Nord Stream 2 AG kinnitusel tiheda liiklusega Soome lahel täiendava turvalisuse.

Torud keevitatakse kokku aluse pardal, seejärel keevituskohti testitakse ning lõpuks lastakse torujuhe mere põhja. Uurimislaev viib läbi kontrolli nii enne kui peale torujuhtme paigaldamist, kindlustamaks, et torujuhe on õiges asukohas.

Torusid hakatakse vedama Kotkast ja Hankost

Paigaldusalus Solitaire on 300 meetri pikkune ja 41 meetri laiune alus, mis paigaldab torujuhet ööpäevaringselt seitsmel päeval nädalas. Elamisvõimalus on laeval 420 töötajale. 12 meetri pikkused ja 24 tonni kaaluvad torud, millest Nord Stream 2 ehitatakse, tuuakse alusele spetsiaalsete varustusalustega lähimatest logistikakeskustest kas Kotkas või Hankos.

Torujuhet paigaldava aluse ümber on 1,85 kilomeetri (1 meremiil) laiune turvatsoon ning uurimisaluste Oceanic ja Olympic Triton ümber 500 meetri (0,3 meremiili) laiune. Informatsioon merel liikujatele võimalikest navigatsiooni takistustest on leitav reaalajas järgenvates kanalites: Notices to Mariners, NAVTEX, VHF raadio.

Kõik turvalisust tagavad meetmed Soome eksklusiivses majandusvööndis on kooskõlastatud Soome Transpordiagentuuri ja Piirivalvega. Torujuhtme paigaldamine toimub kooskõlas riikliku loa sätetega ja ülevaatust teostavad riiklikud asutused.

Nord Stream 2 on Läänemerre kavandatav torujuhe, mis transpordib maagaasi maailma suurimast gaasimaardlast Venemaal 1200 kilomeetri kaugusele Euroopa tarbijatele. Uue torujuhtme läbilaskevõime on 55 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas, millest jätkub 26 miljoni Euroopa majapidamise varustamiseks.

Nord Stream 2 gaasijuhtme valimisajaks on plaanitud 2019. aasta lõpp. Toru ehitus ise maksab 8 miljardi eurot, sellele lisandub veel 1,5 miljardi eurot, mis läheb projekti finantseerimisele. 

Kõik ehitusload pole veel käes

Tegemist oleks teise Vene energiahiiu Gazpromi osalusel Läänemerre rajatava gaasijuhtmega, mis on sarnaselt esimesega palju poleemikat tekitanud, kuna mitmete gaasitorust mõjutatud riikide (sh nii Balti riikide kui Poola) sõnul suurendab Euroopa sõltuvust Vene gaasist.

Nord Stream 2 kritiseeriva avaldusega astus hiljuti üles ka Ameerika president Donald Trump, kes ütles, et Venemaa on gaasijuhtmega Saksamaa pantvangi võtnud. Lisaks Gazpromile osalevad mitme Euroopa riigi ettevõtted projektis finantsinvestoritena. Nende hulgas on ka sakslased.

Riikidest, kelle territoriaalvetest gaasijuhe läbi läheb, on seni projektile heakskiidu andnud Soome, Rootsi ja Saksamaa. Load on veel puudu nii Venemaalt kui Taanilt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles