Iraani tuumakriis ähvardab «200 dollari naftaga»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani tuumakriis ähvardab «200 dollari naftaga».
Iraani tuumakriis ähvardab «200 dollari naftaga». Foto: SCANPIX

Brent nafta hind lendas eile ligi 115 dollari peale barrelist, kannustatuna Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) teatest, et Iraan on ehitanud tuumarelva ja tegeleb sellega ilmselt ka praegu.

Paljastuse valguses võib olla päevakorras Iraani ründamine Iisraeli poolt.

Ühest küljest on naftamaaklerid Iraani, Iisraeli ja Lääne vahelise terava olukorraga küll harjunud, kuid nüüd on tegemist kolme ohtliku elemendi kokkulangemisega: esiteks napib tarneid Liibüast, Jeemenist ja Süüriast; teiseks on toornafta varud, eriti Euroopas, järsult kokku kuivanud; kolmandaks on naftahinna ralli lähtepunkt palju kõrgemal kui varem.

Nimetatud kombinatsioon on kergitanud naftahindu enam kui 16 protsendi jagu – pärast oktoobrikuist 8 aasta madalusrekordit (99,7 dollarit barrelist).

«Naftahinnad on Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika rahutukstegeva olukorra tõttu tugeva tõususurve all,» teatas eile USA energiaministeerium.

Iraan on maailma suuruselt kolmas naftaeksportija – pärast Saudi Araabiat ja Venemaad. Mullu müüs Iraan keskmiselt 2,6 miljonit barrelit naftat päevas, peamiselt Jaapanile, Hiinale ja Indiale.

Lisaks kontrollib Iraan strateegilist Hormuzi väina, mis kujutab endast Lähis-Ida nafta väravat.

Peamiselt kardavadki maaklerid, et kui Iisrael sooritab ühepoolse üllatusrünnaku Iraani tuumarajatiste pihta, võib Iraan sulgeda kättemaksuks – ilmselt küll ajutiselt – Hormuzi väina kaudu liikuvad naftavood.

«See on 200 dollarilise naftabarreli stsenaarium,» ütles olukorra kohta sõltumatu konsultant Philip Verleger, kes ennustas õieti ette 1990. aasta augusti hinnaralli pärast Iraagi invasiooni Kuveiti.

Aastail 2001-2003 Valget Maja nõustanud Robert McNally büroo küsis turul osalejatelt, millised võiksid olla hinnakõikumised, kui Iisrael ründaks 2012. aasta märtsis Iraani tuumaprogrammi, võttes arvesse tarneid, nõudlust ja varusid.

Vastanud rõhutasid meeletu ralli ohtu.

Ülevaate andmetel tõuseksid hinnad paari tunniga pärast rünnakut keskmiselt 23 dollari võrra barrelist. Kõige hullema stsenaariumi kohaselt, kui suletaks ka Hormuzi väin, võiksid hinnad lennata üles 61 dollari jagu barrelist, andes tulemuseks kõigi aegade tippmargi – 175 dollarit barrelist.

Mõned maaklerid hoiatavad aga, et et hinnatõus võib tulla palju suurem. Nad viitavad võimalusele, et barrelihinnale lisandub tempokalt 175 dollarit, tuues kaasa peadpööritava naftahinna 290 dollarit barrelist.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles