Danske panga Eesti harust käis läbi kümneid miljardeid (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapesu andmebüroo juhi Madis Reimandi sõnul on rahapesu tõkestamisel suur probleem see, et vara tegelik päritolu jääb selgusetuks.
Rahapesu andmebüroo juhi Madis Reimandi sõnul on rahapesu tõkestamisel suur probleem see, et vara tegelik päritolu jääb selgusetuks. Foto: Karin Kaljuläte/Ekspress Meedia

Danske panga siseaudit Eesti filiaali kohta on lõpusirgel ning tulemused loodetakse avaldada juba septembris.

Financial Times kirjutas esmaspäeva õhtul, et Danske siinse filiaali mitteresidentide kontodelt käis ainuüksi ühel aastal läbi pea 30 miljardit dollarit Venemaalt ja teiste endise Nõukogude Liidu liiduvabariikidest pärit raha.

Mõjuka majanduslehe andmed pärinevad Danske Banki poolt tellitud auditist, mille koostas konsultatsioonifirma Promontory Financial. Raporti mustandiga õnnestuski ajalehel tutvuda. Väljaanne lisas, et see summa ei peegelda tingimata rahapesu summat.

«Me ei saa kinnitada meedias ilmunud spetsiifilist informatsiooni,» kirjutas Danske vastuseks artiklile ning väitis, et loodab publitseerida sisejuurdluse tulemused veel sel kuul.

«Teema on väga kompleksne, ja mitte ühtegi järeldust kahtluse alla seatud klientide või ülekannete kohta (või tõesti rahapesu ulatuse tegeliku ulatuse kohta) ei saa teha infokildude põhjal, mis on kontekstist välja võetud,» teatas pank e-kirja kaudu.

Ka Rahapesu andmebüroo juht Madis Reimand ütles Postimehele, et nimetatud summa ei ole tingimata must või ebaseaduslik raha.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles