Vene oligarhid võitlevad Londonis kuue miljardi üle

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Berezovski (vasakul) Londonis.
Boris Berezovski (vasakul) Londonis. Foto: SCANPIX

Vene oligarhi Roman Abramovitši mentor Boris Berezovski andis Suurbritannias oma protežee kohtusse, nõudes talt kuus miljardit dollarit, mille esimene viimaselt pärast Putini eest välismaale pagemist väidetavalt välja pettis.

Berezovski, kes saabub Londonis iga päev kohtusse musta Maybachi limusiiniga, ümbritsetuna Iisraelist pärit ihukaitsjatega, väidab, et tema kunagine õpipoiss Abramovitš pettis talt välja osaluse Vene naftafirmas OAO Sibneft, kirjutab Wall Street Journal.

Kui Berezovski 2000. aasta sügisel võõrandus tollasest presidendist Vladimir Putinist, mõjutas Abramovitš teda oma osalust firmas üliodavalt maha müüma. Hiljem müüs Abramovitš salaja maha ka Berezovskile hoitud aktsiad alumiiniumifirmas Rusal.

Abramovitš väidab aga, et tema mentoril pole kunagi olnud kummagi firma aktsiaid.

Aastate jooksul maksis Abramovitš Berezovskile 2,5 miljardit dolllarit, ent see pidavat olema tasu «poliitilise kaitse» ehk katuse eest, mida Berezovski kunagi pakkus.

Lehele nõu andnud juristide sõnul on Berezovskil väga raske tõestada enda ütlusi, kuna lepinguid ei sõlmitud kunagi paberil, vaid suuliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles