Värsket leiba, mõtelge!

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Siim Vahur

Praegu leidub kaupluste leivalettidel nii leivapätse kui -viilakaid, heledamaid ja tumedamaid, seemnetega ja ilma, kallimaid ja soodsamaid. Kes ent kord koduse käsitööleiva maitse suhu saanud, tahab seda ikka ja jälle.

2013. aasta algul tegevust alustanud OÜ Muhu Leib müügikohtade ümber hõljub ligikutsuv leivalõhn. Pole haruldane, et inimesed peavad oma pätsi kättesaamiseks järjekorras ootama. Ahjust tulnud käsitööleibade seast võib valida seemnete, ristiköömnete, metspähklite, rosinate või nõgesega leiva. Uudistootena pakutakse lambaläätsedega leiba, millesse pole lisatud suhkrut. Muhu leib valmib käsitööna rukkijahudest ja on kääritatud juuretisega, pärmi ega nisujahu sealt ei leia.

Foto: Siim Vahur

Esialgu valmistas kaubamärgi Muhu Pagarid asutaja Martin Sepping leiba vaid enda tarbeks, siis aga ilmnes, et see maitseb teistelegi. Muhulased ja suvemuhulased, kellele mees oli leiba kord proovida viinud, soovisid veel. «Alguses küpsetasin kolm leiba päevas, varsti juba poole rohkem ehk kuus,» meenutab pealinnast Muhusse kolinud ettevõtja. Peagi asus varem tuntud söögikohti Tsink Plekk Pang (Tartus) ja Hell Hunt (Tallinnas) juhtinud Sepping Muhu peal leivaringi sõitma. «Sain kasutusse Vanatoa turismitalu köögi Koguval, kus leiba küpsetada. Tõsi küll, võimalused olid seal piiratud – sageli käis suisa võistlus, kas ahju läheb seapraad või leib... 2013. suvel saime ruumid ja seadmed Liiva külakeskuses. See oli meie esimene päris-pagaritöökoda, mis tegutseb tänini. Kui Vanatoal tegin kõike ise, õnnestus Liival esmalt üks, ning seejärel rohkem abilisi leida. Sügiseks oli selge: Muhu leival on ettevõttena perspektiivi.»

Foto: OÜ Muhu Leib

Koduse küpsetuse ehedus

«Hea leiva saladus on esmalt juuretis,» teab Martin Sepping. «Nimelt juuretis tekitab happesuse, tekstuuri ja muud omadused, mida sööja hindab. Kuna Muhu leib kuulub pagaritoodete kõrgemasse hinnaklassi, ei pea me kvaliteedi arvelt kokku hoidma ega otsima odavamaid koostisosi, vaid saame südamerahuga kasutada neid komponente, mida soovime. Eks seegi mõjutab leiva maitset. Meil teeb pagar leiva valmis algusest lõpuni ning ka müüb seda ise; peale pagarite teisi töötajaid praktiliselt ei olegi. See loob otsekontakti valmistaja ja ostja vahel, mis samuti on määrav.»

Foto: Siim Vahur

Arvusid mängu tuues võib välja tuua, et mandril töötab pagareid 40 ringis. Kuue tegutsemisaasta jooksul on tublid tegijad küpsetanud umbes 1,8 miljonit leivapätsi. Praegu küpsetatakse aastas ca 700 000 pätsi Muhu leiba. «Et meie käsitööleib sedavõrd menukaks saab, ei oleks ma alustades osanud mõeldagi,» tunnistab Sepping. «Kunagi ei maksa liiga enesekindel olla.»

Siin ja kaugemal

Ühtekokku on Muhu Pagaritel küpsetuskohti üle Eesti tosina jagu. «Olgugi Balti jaama turul aasta lõikes suurim müük, järgneb sellele meie esimese, Liiva küla pagarikoja populaarsus,» märgib Sepping. «Muhu leib on saare oluline suveniir!»

Üks pagarikoda asub Tartus Aparaaditehase hoovis. Pealinlased saavad värske leiva järele suunduda veel Telliskivi loomelinnakusse, Nõmme turule, Viimsi piiril asuvasse Pärnamäe keskusse, Mustamäe keskuse pagarikotta. Väike töökoda asub Harku vallas Tabasalus tegutseva Gurmee Garaaži kompleksis. Jagub ka jaemüügikohti – Muhu leiba leiab näiteks Selveri, Prisma, Coop'i kaupluste lettidelt, aga ka Stockmanni kaubamajast, Solarise keskusest ning lennujaamast. Hõredamalt on kaetud Kagu- ja Ida-Eesti piirkond.

Muhu leiba eksporditakse ka Soome. Eksootilisema küpsetus- ja müügikohana võiks nimetada Lääne-Austraalia pealinna Perthi, kus Martin Seppingu poeg Rasmus sealsele eestlaskonnale 2014.aastal isa retsepti järgi Muhu leiba valmistama asus, kuid tänaseks on ettevõtmine kahjuks soiku jäänud. «Praegu Austraalias enam Muhu leiba ei saa, kuigi plaanis on millalgi tagasi tulla,» kostab Martin Sepping. «Kodus küpsetamisest tööstuseni peab rohkem õnnelikke asjaolusid kokku langema, et ettevõtmist edu saadaks.»

Foto: Siim Vahur

Muhu Pagarite ettevõtmisi on mitmel korral toetanud finantsasutus KredEx. «Võib koguni öelda, et kõik meie pagaritöökojad on loodud KredExi laenukäenduse toel,» rõhutab Sepping. «Oleme neid avanud kolme-nelja töökoja kaupa.» Vahetult pärast leivaküpstamisega alustamist Liiva külas avatud pagaritöökoda aitas kaasaegselt sisustada Swedbanki stardilaen, mida käendas KredEx. Tänu KredExile oli Seppingu sõnul laenu mõnevõrra lihtsam võtta. Ehkki ka omafinantseering oli vajalik, sai tänu laenule kõik, mida üks korralik pagaritöökoda vajab. Seni allüürnikuna Vanatoa turismitalus tegutsedes oli võimalik küpsetada vaid 70 leivapätsi päevas, Liival seevastu kasvasid mahud kohe 200 pätsini päevas. Uue töökoja avamine võimaldas suurendada toodangut ning palgale võtta täiendavalt töötajaid. KredEx tuli appi ka 2015.aastal, mil Sepping avas Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus uue pagaritöötoa. Pealinna küpsetuskoja avamine lubas paremini rahuldada tarbijate kasvanud vajadust – üha enam olid Muhumaalt leiba kaasa ostma hakanud omainimesed, sealhulgas tallinlased. «KredExi laenukäendus võimaldas meil osta uut varustust, nagu ahjud, kapid, segajad ja külmikud ning laieneda üle kogu riigi. Tänaseks oleme tagasi maksnud poole võetud laenudest.»

Mitte ainult leiba...

Lõppeval suvel panid Muhu Pagarid koostöös Nanopruuliga Muhu leiva ka pudelisse. Tegu oli proovipartiiga, mille kogus esmalt vaid 500 liitrit. Vedela Muhu leiva nimeline õlu sai pruulitud sarnaselt leivale käsitööna. «Märjuke on vähese vahuga, välimuselt süsimust ja koduõlule omaselt veidikene hägune, aroomi iseloomustab hapukas rukis ja leivaröstimise lõhn,» iseloomustab Sepping. «Vahest ei olnud nn «esimene vasikas» just kõige õnnestunum, kuid koostöö pruulikojaga kindlasti jätkub.»

Foto: Siim Vahur

Uudistest võib nimetada veel Muhu pitsleiba, mille tooraineks on töökodades päeva lõpuks müümata jäänud leib. Saada on seemnete, ristiköömnete ja küüslauguga õhikud, mida Seppingu sõnul järjest kasvavas koguses müüakse. «Antud snäkkide puhul on arvestatav ekspordivõimalus, kuna toode ei ole «parim enne» tundlik. Võrdluseks olgu öeldud, et pagarikojast ostetud Muhu leiva peaks eurodirektiivide kohaselt ära sööma ööpäeva jooksul.»

Leivatootmise kvantitatiivsele arengule üritavad aastaid «hea leiva küpsetajate» auväärset nime kandnud Muhu Pagarid nüüd pisut pidurit vajutada ning edasi minna oma söögikohaga. Prestiižses Promenaadi maja uusarenduses Poordi tänaval avatud kohvik-pagaritöökojas pakutakse lõunamenüüd, pirukaid ja saiakesi. Rääkimata mõistagi ahjust tulnud soojast, värskest leivast.

Copy
Tagasi üles