Danske: Eesti filiaali uurimine on lõpusirgel

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Banki kontor Kopenhaagenis
Danske Banki kontor Kopenhaagenis Foto: FABIAN BIMMER / REUTERS/Scanpix

Uurimine Danske Banki sisejuurdluse kahtluse kohta, et Eesti filiaali kaudu pesti miljardite dollarite väärtuses ebaseaduslikku raha, on jõudnud lõpusirgele.

«Teema on väga kompleksne ja mitte ühtegi järeldust kahtluse alla seatud klientide või ülekannete kohta (või tõesti rahapesu tegeliku ulatuse kohta) ei saa teha infokildudest, mis on kontekstist välja võetud,» teatas pank e-kirja kaudu. Teade oli vastuseks eile õhtul ilmunud Financial Timesis ilmunud artikli kohta.

Financial Times kirjutas eile, et Danske Banki kaudu liikus kuni 30 miljardit dollarit Venemaalt ja teistest endise Nõukogude Liidu liiduvabariikidest pärit raha. Mõjuka majanduslehe andmed pärinevad Danske Banki  tellitud auditist, mille koostas konsultatsioonifirma Promontory Financial ning mille mustandiga õnnestus Financial Timesil tutvuda. Majandusleht lisas, et see summa ei peegelda tingimata rahapesu summat.

«Me ei saa kinnitada meedias ilmunud spetsiifilist informatsiooni,» kirjutas Danske ning väitis, et loodab publitseerida sisejuurdluse tulemused veel sel kuul.

«Arvan, et kõik peaksid olema huvitatud sellest, et järeldused tuginevad täielikele ja tõestatud faktidele,» ütles Danske nõukogu esimees Ole Andresen e-kirjas uudisteagentuurile Bloomberg. «Uurimine on praegu lõpusirgel ning loodame järeldused avalikustada,» lisas ta.

Investeerimispank Morgan Stanley kirjutas klientidele, et Danske peaks selgelt eristama rahavoogusid tervikuna, potentsiaalse kahtlusega rahavoogusid ning selgelt ebaseaduslikel eesmärkidel tehtud ülekandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles