Kotka: Eesti IT-ettevõtted feilivad välismaal (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Kotka
Taavi Kotka Foto: Kuvatõmmis videost

Eesti IT-ettevõtted kukuvad e-riigi lahenduste eksportimisel välismaale läbi, kuna ei paku täislahendusi ja üritavad vaid tehnoloogiaga läbi ajada, leiab endine IT-asekantsler ja praegune ettevõtja ja vallapoliitik Taavi Kotka.

«Eesti e-riigi ekspordiga on üks suur probleem. Lihtsalt võtta üks-ühele meie lahendusi ja viia neid kuhugi mujale ei ole võimalik. Kõik. Punkt,» sõnas Taavi Kotka Kuku raadio saates Restart.

Kotka sõnul oli tal näiteks suur vaidlus ühe Eesti ettevõtjaga selle üle, kas riigi rahade eest arendatud X-tee tuleks muuta kõigile kasutatavaks vabavaraks. Ettevõtja sõnum toonasele majandusministeeriumi asekantslerile  Kotkale olevat olnud «issand jumal, ma ei saa ju seda kui toodet enam müüa».

«Sõbrad, keegi ei osta teie käest X-teed kui toodet, kokkuvõttes ostetakse täislahendust!» sõnas Kotka ja märkis, et kood iseenesest ei lahenda teiste riikide vajadust andmeid turvaliselt ministeeriumite ja ametite vahel liigutada.

Kotka väitel olevat Eesti e-riigi lahendusi väljapoole eksportivad ettevõtted käed püsti tõstnud ja öelnud «ei-ei, meie ei tea sellest midagi, meie toome sulle turvaserveri ja sellega meie töö piirdub».

«Just sellepärast on meie ettevõtted feilinud. Sellepärast ei olegi toimunud mingisugust erilist murret,» lisas Kotka ja märkis, et tegemist on valdkonnaga, kus on hästi palju raha ja kus korruptsiooni on palju.

Kas Indiat, kus Kotka oma ettevõttega Proud Engineers hetkel telekomiettevõttele Jio konsultatsioone pakub, kirjeldas Kotka sõnadega «ta on jätkuvalt väga korruptiivne ühiskond, ta on klassiühiskond, 70 protsenti on siiamaani kokkuleppeabielud».

Eesti e-lahenduste suurimad eksportijad on Kotka endine ettevõte Nortal, E-riigi Akadeemia, Cybernetica ja B.EST Solutions.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles