WTO hoiatas USAd ühendusest lahkumise eest

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roberto Azevedo.
Roberto Azevedo. Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS

Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) peasekretär Roberto Azevedo hoiatas, et USA lahkumine ühendusest tekitaks Ameerika ettevõtete seas kaose.

USA president Donald Trump ütles möödunud neljapäeval Valges Majas antud intervjuus, et kui WTO ei «võta ennast kokku», siis astub ta sellest lihtsalt välja. Samuti nimetas ta WTO asutamist 1990ndatel kõige halvemaks kaubandustehinguks, mis on kunagi tehtud.

Azevedo ütles reedel, et peab USAga kaebuste üle läbirääkimisi, kuid hoiatas, et Ühendriikide lahkumine oleks ülemaailmsele majandusele kaootiliste tagajärgedega. «USA moodustab globaalsest kaubandusest ligemale 11 protsenti. Lahkumine oleks ülemaailmsele kaubandusele kindlasti suur hoop, kuid see oleks hoop ka USA-le endale,» toonitas peasekretär.

Azevado sõnul muudaks WTOst lahkumine USA ettevõtted haavatavaks kommertslikule diskrimineerimisele ja kõrgetele tollidele, mille enamik maailmast USA suhtes kehtestaks. Samuti hoiatas ta USA ja Hiina kaubandussõja mõjude eest ülemaailmsele kaubandusele, sest tegu on ikkagi kahe maailma suurima majandusega. 

Azevado lisas, et arutab USA ja teiste liikmetega võimalikke WTO reforme, mis puudutaks eelkõige riigiettevõtete subsideerimist ja intellektuaalse vara vargusi. Nii USA, Euroopa Liit kui ka Jaapan on teinud näiteks kaebusi Hiina agressiivse majanduspoliitika suhtes, mis hõlmab ebaausate kaubandusvõtete kasutamist.

Trump on korduvalt kritiseerinud ka WTO kohtulahendeid, mis on tema sõnul «peaaegu alati USA kahjuks». Azevado lükkas selle väite ümber, öeldes, et USA võidab ligemale 90 protsendi oma kaebustest. Samas tehakse USA vastu tema sõnul rohkem kaebusi kui ühegi teise riigi suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles