Papandreou peaministripõli sai läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georgios Papandreou
Georgios Papandreou Foto: SCANPIX

Kreeka sotsialistist peaminister Giorgios Papandreou astub tagasi ja teeb ruumi apoliitilisele persoonile, kellelt eeldatakse tugevat majanduslikku tausta. Persoon, keda alles otsitakse, saab loodava üleminekuvalitsuse juhiks.

Papandreou sai eile hilisõhtul kaubale opositsiooniliste konservatiivide liidri Antonis Samarasega, et Kreeka saab rahvusliku ühtsuse valitsuse, mis hakkab tegelema 130 miljardi eurose päästeplaani ellurakendamisega – kuni varajaste valimisteni.

Uus liider katsutakse panna paika täna, kuna eile ei õnnestunud sobivat inimest veel leida.

Põhisoosikud on endine Euroopa Keskpanga asepresident Lucas Papademos ja Stavros Dimas – endine Euroopa Komisjoni volinik, kes töötas Maailmapangas.

Kreeka presidendi kantselei teatas, et uus peaminister pannakse ametisse täna, so esmaspäeval.

Valimiste kuupäeva paika pandud pole, Papandreou sõnutsi peaks nimetatud sündmus leidma aset tuleva aasta alguses.

Täna kogunevad euroala rahandusministrid – nende hulgas ka Evangelos Venizelos Kreekast – arutama Ateenas valitsevat poliitilist kaost ning võimalusi Itaalia päästmiseks.

Euroopa pealinnades ollakse Papandreou manöövrite peale üsna vihased. Pikaleveninud lahkumisläbirääkimistes nähakse mehe katset astuda tagasi võimalikult väärikalt.

Euroliidu majandusvolinik Olli Rehn pani Kreekale tungivalt südamele valitsus kiiresti kokku panna. Ta andis mõista, et tänasel eurogrupi koosolekul oodatakse kreeklastelt veenvaid ettepanekuid.

Rehn kõneles Kreekast väga karmis toonis ning ütles otsesõnu, et uuel valitsusel peab kindlasti olema laiapõhjaline poliitiline toetus värske päästeplaani rakendamiseks ja võlakoorma kärpimiseks – et ELilt edasist abiraha saada.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles