Elektritootmine suurenes eelmisel aastal (1)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Mullu toodeti elektrit 13 teravatt-tundi, mida on kaheksa protsenti rohkem kui aasta varem, teatab Statistikaamet. Taastuvatest energiaallikatest elektrienergia tootmine kasvas 13 protsenti. 

Elektritootmise kasvu mõjutas imporditud elektri osatähtsuse vähenemine eelmise aastaga võrreldes, import põhjamaadest vähenes 58 protsenti.

Kuigi samal ajal vähenes ka elektrieksport eelmise aastaga võrreldes ligi 10 protsenti, ületab elektritoodang endiselt tarbimist.

Eksport Lätti moodustas koguekspordist ligi 80 protsenti ja vähenes 2016. aastaga võrreldes 17 protsenti.

Elektrienergia sisetarbimine püsis stabiilsena kasvades 2017. aastal eelneva aasta võrdluses üks protsent. 

Elektrienergia toodang taastuvatest allikatest on aasta-aastalt suurenenud, kasvades 2017. aastal võrreldes 2016. aastaga 13 protsenti. Tuuleenergia toodang suurenes aastases võrdluses 15 protsenti ning moodustas ligi 40 protsenti kogu taastuvelektri toodangust.

Oluliselt on kasvanud elektri tootmine puitkütustest ja teistest taastuvatest allikatest (10 protsenti).

2017. aastal toodeti põlevkivi ligi 22 miljonit tonni. Toodang kasvas varasema aastaga võrreldes ligi kolmandiku. Põhiline osa põlevkivist tarbitakse elektrijaamades ja õlitehastes põlevkiviõli toorainena. Põlevkiviõli toodeti 2017. aastal miljon tonni, mis kasvas aastases võrdluses 40 protsenti. Enamik toodangust eksporditi, peamised sihtriigid olid Belgia (35 protsenti), Holland (31 protsenti) ja Rootsi (13 protsenti).

Energiaturul olulise kütuseliigina koha leidnud puidugraanulite toodang on jätkuvalt kasvutrendis. 2017. aastal toodeti puidugraanuleid ligi 1,2 miljonit tonni, mis on võrreldes 2016. aastaga üle 30 protsenti rohkem. Suurem osa toodangust eksporditi, peamised sihtriigid olid Taani (58 protsenti) ja Suurbritannia (20 protsenti).

Sisemaiseks vajaduseks imporditi 2017. aastal maagaasi, vedelkütuseid, kivisütt ja koksi. Maagaasi import vähenes aastaga ligi 5 protsenti ja seda peamiselt elektrijaamade vajaduse tõttu. Autobensiini sisetarbimine kasvas üle 3 protsenti ja diislikütust tarbiti 2 protsenti rohkem võrreldes 2016. aastaga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles