Spioonitar Chapman üllitas plagiaadi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Chapman.
Anna Chapman. Foto: SCANPIX.

Poeet Aleksandr Puškini surm duellil vaimustas Venemaa vaenlasi, teatab lugejatele populaarse ajalehe veergudel Kremli glamuurikaim agent. Ta selgitab, et «Jevgeni Onegini» autori hukk kujutas endast rahvuslikku katastroofi, mis avas ukse marksismile ja verisele revolutsioonile.

Kummatigi näib, et Anna Chapman on näpanud oma üleilustatud proosa kelleltki teiselt. Seetõttu süüdistatakse daami nüüd plagiaatluses. Seltskonnadaamiks sirgunud spioon on kiiresti kaotamas ka kavala femme fatale’i aurat.

Pärast USAst isamaale tagasi toimetamist kasutas  Chapman oma tumedat minevikku glamuurikarjääri käivitamiseks, tõustes Moskva kõrgematesse ühiskonnakihtidesse.

Viimasel nädalal on 29-aastane naine aga pidanud tõrjuma süüdistusi, nagu viksinuks ta teise autori raamatust maha mõtteavaldusi armastatud Puskini kohta. Ega olevat – mis veelgi hirmsam – üldse üks eriti hea spioon olnud.

Väidetavalt kopeeris Chapman terveid Puškinit puudutavaid tekstilõike endise Kremli ideoloogi Oleg Matveitševi 2007. aastal ilmunud teosest. Chapman ise väidab, et üritas vaid jagada laiema publikuga «endaga sarnaselt mõtleva isiku» ideid.

«Tunnen alati rõõmu, kui avastan inimese, kes avaldab oma raamatus minu omadega sarnaseid mõtteid, tehes seda kaunilt, sisutihedalt ja veenvalt. Teen oma parima, et tõmmata temale võimalikult laia publiku tähelepanu,» ütles daam blogipostituses, kus leidus ka link Matveitševi veebisaidile – viide, mille puudumine ajaleheartiklis oli karjuvalt ilmne.

Matveitšev on vastuoluline tegelane, kes esitas omal ajal üleskutseid Vene opositsiooni tankidega lömastada.

Mehe sõnutsi on ta meelitatud, et ka Chapmani meelest võinuks 1917. aasta Suur Sotsialistlik Oktoobrirevolutsioon olemata olla, kui Puškin oleks oma elupäevad ilusti täis elanud ja mitte langenud duellil 37-aastasena.

«Mul ei ole temale mingeid süüdistusi – üksnes kiidusõnu,» ütles Matveitšev Financial Timesile.

Veidi suuremat pauku Chapmani reputatsioonile kujutavad aga endast FBI poolt sel nädalal avaldatud videod, dokumendid ja fotod. Ühel videol näitab nooruslik Chapman rõõmsameelselt FBI salaagendile oma sülearvuti sisu.

Kuigi punapea on suutnud sõlmida endise karjääri laineharjal magusaid äritehinguid – muuhulgas paljastav spiooniteemaline fotosessioon ajakirjale Maxim – ei ole «päris kuulsuseks» kerkimine Venemaal siiski õnnestunud.

Tema dokumentaalsarja «Maailma müsteeriumid Anna Chapmaniga» peeti äparduseks, poliitiline karjäär Ühtses Venemaas ei ole tuult tiibadesse saanud.

Kuigi Chapman sai kohe pärast kojutoimetamist üheks Kremli-meelse noorsoopartei juhtidest, jäid vaid kuulujuttudeks teated, et ees ootab kandideerimine Ühtse Venemaa saadikuks Volgogradist. Poliitanalüütikud ütlesid, et  Chapman ei osutunud piisavalt populaarseks.

Anna Chapmani kaubamärk võib varsti tuhmuda. Üks Lääne firmajuht, kes neiuga Venemaal kokku on pidanud puutuma, ei usu, et glamuuritari bränd kauaks särama jääb.

Ta ütleb, et värsked skandaalid vaid kinnitavad seda, mida paljud juba poolteist aastat mõtlevad: «Loll oli, et lasi end kinni võtta.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles