Argentina kriis mõjutab teisi arenevaid riike

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arenevad riigid
Arenevad riigid Foto: P M

Argentina keskpanga neljapäevane drastiline samm tõsta baasintressi 15 protsendipunkti võrra – 60 protsendile –, ei suutnud peeso langust peatada. Õhtuks oli valuutakurss kukkunud 12 protsenti – 38,53 peesoni dollari eest. Sel aastal on peeso kaotanud poole väärtusest.

Kaks päeva kestnud valuuta vabalanguse päästis valla president Mauricio Macri, kes palus kolmapäeval Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF) kiirendada 50 miljardi dollari suuruse abipaketi eraldamist.

Investeerimispanga Goldman Sachs Ladina-Ameerika majanduse peaanalüütik Alberto Ramos ütles Financial Timesile, et tegemist on keskpanga julge sammuga. Kuid ta hoiatas, et valitsus tegutseb eelarvedefitsiidi ja kulutuste vähendamiseks liiga aeglaselt.

«See on lahing, mida keskpank üksi ei suuda võita. Nad vajavad fiskaalšokki,» ütles Ramos. «Poliitiliselt on see raske, aga see on odavam valik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles